Betonrot herstellen gebeurt op deze manier

Hoe herken je betonrot? Gepubliceerd: 15-04-2018

In een vorige blog hebben we uitgelegd hoe je betonrot herkent. Nu spitsen we ons toe op de vraag: hoe betonrot herstellen? Op plaatsen waar het beton rot is, waar dus betonrot aanwezig is, zie je meestal de ijzers zitten door de barsten heen. In dat geval kappen we eerst alle losse delen rond het roest weg en verwijderen we ze. Vervolgens  behandelen we het betonijzer door eerst het roest te verwijderen en dan het ijzer te behandelen met een speciaal product tegen het roesten. Dan plamuren we de plaats waar het beton weg is met een speciaal product. Niet met gewoon cement, wel met speciale mortels die elastisch zijn en goed kleven. Ten slotte schilderen we alles nog eens perfect egaal en klaar is kees.

Hoe betonrot herstellen?

Is de schade nog relatief beperkt, dan kunnen we betonrot behandelen met een speciale primer. We verwijderen het aangetaste beton tot op de wapening, we halen het roest weg en leggen er de primer op. Die gaat dan verdere roestvorming tegen. Soms brengen we gedeeltelijk nieuwe ijzers aan. Is er sprake van grotere aangetaste plekken, dan brengen we een hulpbekisting aan om het beton op een goede manier te herstellen en de constructie weer veilig te krijgen. Een extra coatinglaag garandeert dan de waterdichtheid.

Waarom betonrot herstellen?

Betonrot moet worden hersteld omdat het serieuze risico’s met zich meebrengt. Repareer je het betonrot niet of niet meteen, dan kan dat aanleiding geven tot zware kosten. In een eerste stadium kan je de betonrot nog vrij goed en gemakkelijk behandelen met een speciale primer. Wacht je er echter te lang mee, dan is de kans groot dat wat rot zit, nog verder rot. Dan moet een hoop slecht beton verwijderd worden en dat heeft uiteraard zijn invloed op de kostprijs. Betonrot brengt ook een aantal duidelijke veiligheidsrisico’s met zich mee. De sterkte van het beton neemt immers sterk af door betonrot, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Soms breken zelfs stukken af, en dat is vooral gevaarlijk voor balkons en bruggen.

Heb je betonrot en kunnen we je helpen?

Zie je betonrot, neem dan contact met ons op. Doe het zo vlug mogelijk, vanaf het moment dat je betonrot ontdekt. De problemen in de beginfase van betonrot zijn nog relatief eenvoudig te verhelpen. Hoe langer je wacht, hoe duurder de herstelling zal uitvallen. Maak een paar foto’s van de situatie en stuur ze ons door. Dan zien we meteen wat er aan de hand is.

 

© C’bon