Welke soorten dakgoten bestaan er?

Een dak boven ons hoofd: we beschouwen het als vanzelfsprekend. En dat ís het ook – tot er iets fout gaat en we plots letterlijk in de kou komen te staan. In zo’n geval moet je kunnen rekenen op een betrouwbare en ervaren partner. En dat is precies wat Dakwerken Durieux is.

Er zijn 2 grote soorten dakgoten: hanggoten en bakgoten. De hanggoot is een ronde zichtbare goot die het regenwater opvangt en vervolgens afvoert naar het riool, de regenton of regenput. Bakgoten herken je aan hun rechthoekige vorm en verticale randen.

Uit welk materiaal kan een dakgoot worden gemaakt?

Zinken dakgoten

Een zinken dakgoot is kwalitatief, stevig en heeft een lange levensduur. Indien beschadigd is hij eenvoudig te herstellen. Een zinken dakgoot is in vergelijking met kunststof wel een pak duurder, maar het is zijn prijs zeker waard.

De zinken dakgoten worden aan elkaar gemonteerd via naden, deze kunnen wel zwakke plekken vormen in de dakgotenstructuur, maar zoals eerder gezegd zijn die vrij gemakkelijk te vermaken.

Pvc dakgoten

Een dakgoot in pvc is de goedkoopste optie, maar niet de meest duurzame. Pvc-dakgoten worden vaak gekozen voor tuinhuizen, schuren en andere bijgebouwen. Ze zijn eenvoudig en vlot te plaatsen. Het nadeel aan dakgoten in pvc is dat ze gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen en durven bovendien na een bepaalde tijd gaan doorhangen. Het herstellen van pvc-dakgoten raden we niet, het is dan beter om onmiddellijk te vervangen in plaats van te repareren.

Aluminium dakgoten

Het voordeel van aluminium dakgoten is dat ze corrosiebestendig, bv. tegen roest, zijn dankzij de afwerking met polyester. Ondanks de grondstof aluminium in principe duurder is dan zink, is het plaatsen van aluminum dakgoten niet perse duurder. Dit is te wijten aan het feit dat het monteren van aluminum dakgoten een pak sneller gaat aangezien zinken dakgoten gesoldeerd worden aan de naden en die zijn er simpelweg niet bij dakgoten in aluminium.

Koperen dakgoten

De koperen dakgoot is in feite de meest duurzame, kwalitatieve optie onder de dakgootmaterialen. Maar daar betaal je ook voor, het koper geeft een luxueuze uitstraling aan je huis maar je moet wel weten dat het koper na verloop van tijd een groene glans zal krijgen. Door het aan elkaar solderen van de verschillende delen is er ook de mogelijkheid tot lekken. Een voordeel van een dakgoot in koper is dat het weinig onderhoud vergt.

Polyester dakgoten

Polyester dakgoten zijn licht maar stevig en de prijs is gunstig. Doordat ze uit één stuk bestaan zijn lekken niet mogelijk. Maar indien ze toch beschadigd raken, moet je ze ook steeds in zijn geheel moet vervangen. Wat ook leuk is aan polyester dakgoten is dat ze in vele kleuren beschikbaar zijn waardoor je ze kan afstemmen op je buitenschrijnwerk.

RVS dakgoten

Roestvrijstalen dakgoten zijn net zoals de aluminium dakgoten bestand tegen corrosie. Deze dakgoten zijn gemakkelijk in onderhoud en bezorgen je woning een strakke, hedendaagse uistraling. Hou er wel rekening mee dat de prijs van dakgoten in roestvrijstaal een pak hoger ligt dan de andere materialen.

Welke soort dakgoot kiezen?

Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen en de keuze van je dakgoot wordt voornamelijk bepaald door hoe de rest van je dak er zal uitzien. Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste type dakgoot of de materialen? Neem dan gerust contact met ons op, een medewerker van Dakwerken Durieux helpt u met alle plezier verder.

Slot

Op elk potje past een dekseltje en bij elk dak past een dakgoot. De prijzen van de verschillende materialen variëren erg maar denk vooral duurzaam bij het kiezen van je dakgoot. Het is niet omdat de aankoopprijs van het materiaal goedkoper is dat dit ook op lange termijn de meest voordelige oplossing is.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Soorten daken

Een dak is doorslaggevend voor het uitzicht van je woning. Samen met onze Durieux medewerkers kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning.

Meer info

Soorten dakbedekking

Een dakstructuur is één iets om over na te denken, maar ook omtrent de bedekking van je dak sta je best even stil bij de voor- en nadelen van alle mogelijkheden.

Meer info

Dakramen plaatsen

Dakramen creëren meer licht op je zolderruimte of bovenkamer. Door het kiezen voor dakramen, beschik je over een extra ruimte onder je dak die je kan in richten tot een extra kamer naar wens.

Meer info

Zonnepanelen op dak

Wanneer je in zonnepanelen investeert is dit meestal niet weinig. Toch is het een rendabele investering die je als alles goed gaat op een termijn van zo’n 6 à 10 jaar terugverdient!

Meer info

Gyprocwerken

Gyproc is het materiaal bij uitstek voor wanneer er een scheidings-, voorzetwand of vals plafond gemaakt moet worden!

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken