Schilderen Gevel

Een likje verf kan wonderen doen voor je gevel! Het geeft je woonst een nieuwe, frisse uitstraling zonder dat de kosten hiervoor de hoogte moeten ingaan. Toch vergt het schilderen van een gevel de nodige vakkennis en aandacht. Zelf geen handige Harry? Laat het dan gerust over aan een specialist van Dakwerken Durieux want zelfs voor een op het eerste zicht eenvoudige klus als schilderen, schakel je best een professional in.

Welke soort verf heb je nodig om je gevel te schilderen?

Verre van elke verf is geschikt voor gevels. Een optie die het wel zal doen is dampdoorlatende muurverf, speciaal voor buitenmuren. Die verf brengt twee voordelen met zich mee: ze voorkomt dat vocht naar binnendringt maar laat eventueel opgenomen vocht toch ontsnappen. Ideaal dus om vochtproblemen te voorkomen. Het is aangeraden om te kiezen voor kwalitatieve verf op silicaat- of siloxaanbasis.

Ook kalkpleisterverf is een te overwegen optie. Dit valt eigenlijk onder kaleien. Het beschermt je gevel tegen vocht en verschillende weersinvloeden maar desondanks blijven de muren toch ademen. Het werkt simultaan als dampopen verf. Kalkpleisterverf is ook perfect inzetbaar bij het camoufleren van beschadigingen of oneffenheden. Het brengt een authentieke, rustieke uitstraling met zich mee, ideaal voor landelijke woonsten. Een gekaleide gevel zal om de 5 à 10 jaar opnieuw moeten gekaleid worden.

Tips en tricks om je gevel te laten schilderen

  1. Misschien wel evident maar daarom niet onbelangrijk om te vermelden: zorg ervoor dat je gevel grondig gereinigd is voordat je de schilderwerken aanvangt.
  2. Het gebruik van een primer zal afhangen van het type onderlaag en verf die je gebruikt. Bij een verpoederde originele verflaag zal er telkens een geschikt fixeermiddel moeten gebruikt worden.
  3. Je kan een verpoederde verflaag herkennen door een strook plakband op dit oppervlak aan te brengen en het vervolgens los te trekken, als de oude verf loskomt is er sprake van een verpoederde ondergrond.
  4. Een bakstenen of crepi ondergrond schilder je best met een vachtroller. Een blokkwast is handig om bij de hant te hebben voor moeilijker bereikbare plekjes.
  5. Voor kaleien heb je sowieso een blokkwast nodig.
  6. Wees niet zuinig bij het investeren in verfborstels. Een degelijke borstel brengt een mooi egaal eindresultaat met zich mee.
  7. Een nieuw gemetselde muur bevat nog vrij veel vocht. Wacht daarom minstens een jaar tot het schilderen van een nieuw gemetste muur.
  8. De ideale temperatuur voor buiten schilderen is tussen de 10 en 20°C. Indien het warmer is droogt de verf sneller en dat maakt je aanzetten beter zichtbaar, en dat willen we net vermijden.
  9. Wist je dat bij het schilderen van je voorgevel in een nieuwe kleur, je in Vlaanderen een vergunning nodig hebt? Voor zij- en achtergevels is dit niet nodig.

Inspiratie voor het kiezen van kleuren voor je gevel

Maak je woning compleet door de verfkleuren van je gevel af te stemmen op de kleuren van je interieur. Hierbij kan je je laten inspireren door kleuren in je directe omgeving. Let bij de kleurkeuze wel op de oriëntatie van je woning: Met een lichte gevelkleur kan je niks mis doen, zowel aan de noordkant als aan de zonnekant. Bovendien doet het je woning hoger lijken.

Tip: Als je je bezoekers niet wil verblinden, vermijd dan echt spierwit-wit. De keuze voor een donkerder kleur tekent dan weer mooi af tegen wat groen in je voortuin en valt op door z’n soberheid. Indien je voor 2 kleuren zou kiezen, schilder het donkerste kleur dan altijd aan de onderzijde.

Slot:

Het schilderen van je gevel brengt een heel nieuwe look mee voor je huis. Weet op voorhand goed wat je wil en bespreek het grondig met je Durieux dak- & gevelwerker, zodat het eindresultaat naar wens is. We staan je graag bij met raad en daad dus bij vragen neem gerust contact met ons op, of vraag een gratis offerte aan.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Gevelbepleistering

Gevelbepleistering kan je zowel inzetten om je gevel af te werken als bij de renovatie indien een beschadigde gevel. Het is betaalbaar materiaal met verschillende soorten en afwerkmogelijkheden.

Meer info

Gevelbekleding

Je gevelbekleding bepaalt hoe je woning eruit zal zien. Afhankelijk van jouw smaak maar ook van de staat van je woning is er een uitgebreid gamma aan mogelijkheden.

Meer info

Gevelisolatie

Wist je dat je met gevelisolatie gemiddeld zo’n 30% op je energiefactuur bespaart? Er bestaan verschillende technieken in gevelisolatie maar meestal is spouwmuurisolatie de meest aangewezen methode.

Meer info

Gevelrenovatie

Echte schoonheid zit van binnen, maar een eerste indruk is natuurlijk snel gemaakt. Daarom is het belangrijk je gevel goed te onderhouden.

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken