Renovatiepremie

Met een gerenoveerde woning bespaar je op lange termijn op bijvoorbeeld energiekosten, maar het renoveren zelf kost ook geld. Handig dus om vooraf even uit te pluizen op welke renovatiepremies je recht hebt. Omdat renoveren op zich al complex genoeg is, heeft de Vlaamse regering beslist om de aanvraagprocedures en voorwaarden voor renovatiepremies administratief te vereenvoudigen. Vanaf 1 oktober 2022 worden alle bestaande renovatiepremies gebundeld onder een eengemaakte woon- en energiepremie: de Mijn VerbouwPremie. Om in aanmerking te komen moet je pand minstens 15 jaar oud zijn (voor investeringen in hernieuwbare energie minstens 5 jaar vergund). Tot en met 30 juni 2022 kunnen de bestaande renovatiepremies van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius nog aangevraagd worden (tussen 1 juli en 30 september 2002 tijdelijk niet). We lijsten ze hieronder voor je op.

Dak-, vloer- of muurisolatie

Premie dakisolatie of zoldervloerisolatie

De meeste warmte raak je kwijt via je dak. Als je bezig bent met een dakrenovatie, voorzie je dus best dakisolatie van 15 centimeter of meer. Verwarm je de ruimte onder een hellend dak niet, dan ben je goedkoper af door je zoldervloer te isoleren. Voor isolatie met een R-waarde van meer dan 4,50m² K/W, kan je rekenen op een premiebedrag van 8 euro/m² (voor beschermde afnemers 14,5 euro/m²). Als je tijdens de dakrenovatie ook asbest laat verwijderen, krijg je nog eens 8 euro/m² terug.

Premie vloerisolatie of kelderisolatie

Je woning verliest ook warmte via de vloer. Een vloer met volle grond, een kelder of een buitenomgeving eronder vragen elk om een andere manier van isoleren. Bij een vloer op volle grond kan je niet langs de ruimte eronder isoleren, maar moet je de vloer uitgraven of het vloerniveau verhogen. Voor isolatie met een R-waarde van meer dan 2 m² K/W, kan je rekenen op een premiebedrag van 6 euro/m² (voor beschermde afnemers 9 euro/m²).

Premie buitenmuurisolatie

Bekijk zeker ook de gevelisolatie bij een gevelrenovatie. Je gevel kan je isoleren via extra isolatie voor je bestaande buitenmuren met een R-waarde van meer dan 3 m² K/W, via spouwmuurisolatie met minerale wol of isolerende parels van meer dan ≥ 50 mm of door binnenmuurisolatie via isolatieplaten of een voorzetwand met een R-waarde van meer dan 2 m² K/W. Door gebruik te maken van de BENO-pass (zie hieronder) krijg je een premie van 30 euro/m² voor buitenmuurisolatie, 15 euro/m² voor binnenisolatie en 5 euro/m² voor spouwmuurisolatie (voor beschermde afnemers is dat respectievelijk 45 euro/m², 22,5 euro/m² en 9 euro/m²). Als je samen met de buitenmuurisolatie ook meteen asbest laat verwijderen, kan je rekenen op een premie van 38 euro/m².

Totaalrenovatie

Bovenop deze isolatiepremies via Fluvius kan je gebruik maken van een totaalrenovatiebonus via de BENO-pass of een EPC-labelpremie. Woningen met een eindfactuur vanaf 1 januari 2021 vallen niet meer onder het systeem van de BENO-pass, maar kunnen een beroep doen op de EPC-labelpremie.

De totaalrenovatiebonus en BENO-pass

Alle renovaties die je uitvoert worden automatisch verzameld in een handig elektronisch dossier van jouw woning: de BENO-pass. Bij meer dan drie renovaties met premies via Fluvius kom je in aanmerking voor een extra premie: de totaalrenovatiebonus. Die bedraagt 1250 euro voor een huis en 625 euro voor een appartement en loopt nog verder op per extra renovatie. De voorwaarden zijn dat je de werken binnen een periode van 5 jaar uitvoert en ze voldoen aan minimale technische vereisten.

EPC-labelpremie

Vanaf 1 januari 2021 kan je online via Fluvius een EPC-labelpremie aanvragen voor de grondige energetische renovatie van je woning. Voor de start van je verbouwingen heb je een ondertekend EPC-attest met label D, E of F van je woning nodig uit 2019 of later. De renovaties moeten binnen de 5 jaar na aanvraag uitgevoerd worden en nadien laat je opnieuw een EPC-attest met label A, B of C van je woning opmaken. Voor een huis ontvang je een premie tussen 2500 en 5000 euro, voor een appartement tussen 2500 en 3750 euro (voor beschermde afnemers verhoogd met 20%).

Premies bij nieuwbouw

Premie E-peil

Ook nieuwbouwhuizen en -appartementen kunnen rekenen op een premie voor een laag energieprestatiepeil of E-peil. Dit geldt enkel voor bouwaanvragen t.e.m. 31 december 2016.

Slot

Hulp nodig bij je renovaties? Bij Durieux kan je terecht voor alle dak-, balkon-  en gevelrenovaties én voor het aanpakken van asbest en betonrot. Contacteer ons voor een offerte op maat

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Dakrenovatie

Een dak renoveren, daar begin je niet zomaar aan…
Daarom staan we bij Dakwerken Durieux je graag met raad en daad bij vanaf de offerte tot aan de follow-up.
Eerst en vooral is het belangrijk dat je goed weet wat voor verschillende daken, dakbekleding, dakgoten, etc. bestaan.

Meer info

Gevelrenovatie

Je dak en gevel zouden te allen tijde in perfecte staat moeten zijn. Dit is enerzijds belangrijk voor je woon- en leefcomfort en anderzijds is een goed onderhouden woning een meerwaarde voor de verkoopprijs in geval je je woning op de markt wilt plaatsen.

Meer info

Onderhoud & Kleine Herstellingen

Je dak en gevel zouden te allen tijde in perfecte staat moeten zijn. Dit is enerzijds belangrijk voor je woon- en leefcomfort en anderzijds is een goed onderhouden woning een meerwaarde voor de verkoopprijs in geval je je woning op de markt wilt plaatsen.

Meer info

Asbest

Asbest is een natuurlijk product dat vroeger vaak werd gebruikt in daken. De vezels zijn bij inademing echter giftig. En dus dient de verwijdering van asbest met de nodige voorzichtigheid en expertise aangepakt te worden.

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken