Soorten daken: voor elk wat wils!

Een dak is doorslaggevend voor het uitzicht van je woning. Je beslist natuurlijk naar eigen believen hoe je dak er juist moet gaan uitzien. Samen met onze Durieux medewerkers kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning. Op deze pagina vind je alvast de verschillende soorten daken en hun voor- en nadelen terug.

Er zijn twee grote categorieën in de wereld van de daken: enerzijds de platte daken en anderzijds de hellende daken.
Een plat dak is uiteraard plat en hellende daken zijn schuin. Onder hellende daken vallen dan weer een aantal subsoorten zoals onder andere een lessenaarsdak, een tentdak of zadeldak.

Je kiest natuurlijk naar eigen smaak en mogelijkheden van je woning maar elk soort dak heeft zo z’n voordelen.

Wat zijn de voor -en nadelen van een platdak?

Een plat dak over het algemeen goedkoper zijn in vergelijking met een hellend dak aangezien het gewoonweg vlotter werken is voor onze dakwerkers.
Eigenlijk moet zelfs een plat een minieme hellingsgraad hebben, dan spreken we van max. 5 graden, dit om stilstaand regenwater te voorkomen.
Een nadeel van een platdak is dus een risico op stilstaand water maar het voordeel is dan weer dat het over het algemeen goedkoper is. Een plat dak leent zich bovendien perfect tot een groen dak.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak bedekt met één soort of verschillende soorten vegetatie. Zoals bijvoorbeeld grassen, kruiden of vetplanten.
Voordelen van een groendak zijn onder meer de isolerende factor van de begroeiing, de levensduur van het dak wordt verdubbeld omwille van de beschermde werking van de vegetatie en bovendien kom je voor veel groendaken in aanmerking voor premies.
Een groendak is ideaal voor een hellingsgraad van 1 tot 35 graden. Het is mogelijk tot 45 graden maar vanaf 35 graden wordt het allemaal iets ingewikkelder.

Wat is een hellend dak?

Onder de hellende daken vallen de verschillende soorten schuine daken. Hellende daken zijn ontworpen om bestand te zijn tegen sneeuwval, ijs, water en wind. De driehoekige vorm maakt hen stabieler en zorgen voor een perfecte waterafvoer.

Wat is een zadeldak?

Onder de hellende daken is het zadeldak de favoriet van de Vlaming! Het heeft zijn favorietenrol te danken aan het feit dat het eenvoudige maar toch mooie ontwerp dat zich bijna voor elke woning leent. Een zadeldak kenmerkt zich door de typische omgekeerde V-vorm en twee dakgoten aan elke zijde van de dakvlakken.

Wat is een schilddak?

Een schilddak is een adaptatie van het klassieke zadeldak. Het bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijdes en twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde.
Deze dakvorm zie je vaak terug bij iets oudere gebouwen. Een schilddak is goed bestand tegen windstoten. De dakgoot loopt volledig rond het huis.
Het schilddak geeft je woning een traditionele uitstraling.

Wat is een mansardedak?

Het mansardedak, genoemd naar de Franse architect François Mansart is een variant op het zadeldak maar dan met een gebroken kap bovenaan. Het bestaat uit geknikte dakvlakken waarbij de onderste vlakken steiler lopen dan de bovenvlakken. Daardoor ontstaat er meer plaats binnenin dan bij het standaard zadeldak.

Wat is een wolfsdak?

Het wolfsdak zou je kunnen beschouwen als een combinatie van een zadeldak en een schilddak. Het typerende aan een wolfsdak zijn de schuine vlakken aan de korte zijde(n) van het dak, deze maken het dak extra bestendig tegen wind. Een wolfsdak is vooral geliefd bij woningen in een landelijke stijl.

Wat is een lessenaarsdak?

Het lessenaarsdak is één van de meest simpele constructies onder de schuine daken. Het bestaat uit één enkel dakvlak dat minstens 15 graden hellend is. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de hellingshoek Het voordeel van een lessenaarsdak is dat je relatief veel ruimte hebt onder het dak en dat de rechte zijde kan dienen voor een mooie lichtinval.

Wat is een tentdak?

Een tentdak, of ook pyramide, typeert zich door drie of vier driehoeksvlakken die zoals een pyramide in één punt samenkomen: het nokpunt. Een voordeel van het tentdak is dat de overstekende dakranden zorgen voor een natuurlijke isolatie.

Slot:

Zoals we zeiden, op elk huisje past een dakje! Heb je gevonden wat voor dak je wenst bij jouw woning of hoor je graag eens de expertise van een Durieux medewerker?

Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om je wensten te bespreken.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Soorten dakbedekking

Een dakstructuur is één iets om over na te denken, maar ook omtrent de bedekking van je dak sta je best even stil bij de voor- en nadelen van alle mogelijkheden.

Meer info

Dakramen plaatsen

Dakramen creëren meer licht op je zolderruimte of bovenkamer. Door het kiezen voor dakramen, beschik je over een extra ruimte onder je dak die je kan in richten tot een extra kamer naar wens.

Meer info

Dakgoten

Het doel van een dakgoot is het regen- of smeltwater op te vangen en vooral het af te voeren naar buizen die dit water dan weer op hun buurt naar rioleringen of watertonnen sluizen.

Meer info

Zonnepanelen op dak

Wanneer je in zonnepanelen investeert is dit meestal niet weinig. Toch is het een rendabele investering die je als alles goed gaat op een termijn van zo’n 6 à 10 jaar terugverdient!

Meer info

Gyprocwerken

Gyproc is het materiaal bij uitstek voor wanneer er een scheidings-, voorzetwand of vals plafond gemaakt moet worden!

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken