Gevelbekleding

Je gevelbekleding bepaalt hoe je woning eruit zal zien. Afhankelijk van jouw smaak maar ook van de staat van je woning is er een uitgebreid gamma aan mogelijkheden. Op deze pagina leiden je we je de weg tussen verschillende opties voor gevelbekleding.

Welke soorten gevelbekleding bestaan er?

Er bestaat een uitgebreid aanbod als het komt op gevelbekleding. Omwille van technische innovaties worden de verschillende manieren van gevelbekleden steeds kwalitatiever! De gevelbekleding zal uiteindelijk de look van je gevel en bijgevolg woonst bepalen, dus zorg zeker dat je hierin de juiste keuze maakt naar je eigen smaak en mogelijkheden van het pand.

Bakstenen

Vlamingen hebben niet alleen een baksteen in de maag maar ook graag één in hun gevel! Het is dan ook de meest populaire bekleding voor buitenmuren in Vlaanderen. Ze bestaan in talloze formaten, gewichten, kleuren en texturen. Binnen België alleen al bestaan er zo’n 3500 verschillende soorten! Voor elk wat wils dus.

Bij het bouwen wordt er steeds ruimte tussen de ruwbouw en de stenen gevel vrijgehouden (=een spouwmuur die je kan opvullen d.m.v. isolatie). De buitenste muur vangt bij slecht weer het regenwater op, aangezien baksteen het materiaal met het hoogste waterbufferende vermogen is, is het dus het meest geschikte materiaal qua regenwerende factor.

Bakstenen hebben een lange levensduur van zo’n 75 jaar. Er is veel mogelijkheid tot flexibiliteit naar architectuur. Ze zijn gemakkelijk te verwerken zonder ingewikkelde constructies te moeten voorzien. Hou er rekening mee dat bakstenen vrij breed en zwaar zijn. Een stevige fundering is dus essentieel om dit gewicht te dragen.

Metalen (zink/koper/aluminium/inox)

Je ziet steeds meer gevelbekledingen in metaal omwille van hun architectonische mogelijkheden en lange levensduur. Aluminium en inox zijn hierin het populairst maar ook koper of zink worden soms ingezet. Je bepaalt natuurlijk zelf naar smaak en budget voor welk soort metaal je gaat.

Een gevelbekleding in metaal geeft een unieke look aan je woning en wordt dus ook het meest ingezet bij moderne, hedendaagse woonsten.

Het edelmetaal koper is één van de duurste gevelbekledingsmaterialen, maar je krijgt er ook een zeer lange levensduur voor in de plaats. Afhankelijk van de mate van oxidatie, heeft een koperbeklede gevel een roodbruine tot groene uitstraling typisch voor koper.

De kleur van het koper evolueert in de loop der jaren van glanzend oranje naar roodbruin om uiteindelijk na een tiental jaar kopergroen van kleur te worden. Indien je dit kleurenpalet wenst te vermijden, kan je kiezen voor gepatineerd koper. Dit type koper wordt in de fabriek al op kunstmatig verouderd en verkleurd.

Aluminium gevelbekleding is ondanks zijn lichte gewicht verrassend sterk! Het heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Aluminium composiet panelen bestaan uit twee lagen aluminium met vanbinnen een laag hoogwaardig kunststof (LDPE). Ze doen het erg goed tegenwoordig aangezien hun gunstige producteigenschappen en de diverse decoratieve afwerkmogelijkheden. De aluminium panelen met reliëfoppervlak zijn werkelijk indrukwekkend!

Inox, ook wel roestvast staal genoemd, heeft verschillende afwerkmogelijkheden. Ze kunnen gezandstraald, gepolijst of gekleurd worden en er bestaan matte en glanzende varianten. Ook binnen de kleur van dit metaal valt door moderne technieken als plasmakleuring beperkt te varïeren (brons, groen, kobaltblauw, antracietgrijs,zwart,…). De keuze voor inox is duurzaam en in principe redelijk geprijsd. Het valt ook goed te combineren met andere (afwerkings)materialen.

Ook zink is een duurzaam metaal, inzetbaar voor zowel gevels als dakbeddeking en dakgoten.

Het is toepasbaar in zijn originele grijze kleur maar je kan ze ook een kleur naar keuze geven, binnen de mate van het mogelijke. Opties in kleuren zijn onder andere zwart, antraciet grijs en groen. Omwille van een onvermijdelijk corrosieproces zal er op zink na verloop van tijd wel een zilverkleurige patineerlaag gevormd worden. Maar dat is geen slecht nieuws aangezien deze natuurlijke beschermlaag beschermt tegen vocht en verder corroderen vermijdt. Zink is vrij goedkoop en is eenvoudig in gebruik.

Crepi of sierpleister

Bepleistering met crepi of sierpleister geeft je woning een totaal nieuwe uitstraling.
Er zijn twee soorten hierin, kunstharspleister (=silliconen of synthetische pleister) op basis van, je raadt het al: kunsthars. Deze vorm van crepi is goed bestand tegen vocht, krassen & scheuring dankzij de elasticiteit.
Anderzijds bestaat er ook minerale sierpleister, dit wordt meer ingezet bij het wegwerken van oneffenheden aangezien het dikker kan worden aangebracht.

Crepi is interessant gecombineerd met isolatie omdat je de kosten voor het bepleisteren door de energiebesparing op termijn via je lagere energierekening kan terugverdienen.
Bovendien neemt ook de waarde van je woning toe door de verbeterde energiescore en een beter beschermde gevel.

Crepi is een geliefde keuze onder de gevelbekleding. Vroeger werd er beweerd dat crepi na verloop van tijd scheurtjes zou vertonen. Dezer dagen is dat steeds minder het geval. Zeker dankzij het gebruik van silliconenpleister en de bijhorende elasticiteit.
Witte crepi kan wel wat luchtvervuiling met zich meebrengen, vooral in stedelijke gebieden.

Gevel kaleien

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij men dunne kalkpleister in verschillende lagen met een blokkwast over de muur uitstrijkt. Het leent zich perfect tot het camoufleren van beschadigingen. De verflaag doet bovendien ook dienst als beschermlaag tegen allerlei weersinvloeden. Kalei kan wel vrij snel terug vuil worden en zou om de 5 à 10 jaar eens moeten herdaan worden. Het is ook een tijdrovend werkje aangezien er meerdere lagen over elkaar moeten geschilderd worden.

Kaleien kan je zowel binnens- als buitenshuis toepassen en brengt een authentieke uitstraling met zich mee. Witte kalkpleister geeft een mooie, rustieke uitstraling maar je kan ook kleurpigment toevoegen aan de kalk, op die manier bepaal je zelf de look van je muur naar jouw specifieke wensen. Naast kleuren kan je ook in afwerkingstechnieken variëren voor verschillende eindresultaten. Zo kan je onder andere gaan voor een zanderig of streperig effect. Ook de samenstelling of diklaagte van het kaleien zal je finale resultaat bepalen.

Leien gevelbekleding

Leien zijn niet enkel inzetbaar als dakbedekking maar ook prima bruikbaar voor je gevel! In geval van leien als gevelbedekking zal er meestal geopteerd worden voor kunstleien aangezien die goedkoper zijn. Het bevestigen van leien gebeurt met haken of spijkers aan een houten rasterwerk.

Op architecturaal vlak zijn er tal van mogelijkheden zoals bv. de combinatie van leien dak en leien gevel die erg in trek is. De duurzaamheid van dergelijke gevelbekleding zal afhangen van het type lei dat gebruikt wordt. Natuurleien hebben de langste levensduur maar zijn dan ook wat duurder dan kunstleien.

Vezelcement gevelbekleding

De keuze voor vezelcement als gevelbedekking is een keuze voor kwaliteit aan een gunstige prijs!

Gevelplaten uit vezelcement bestaan uit een mix van cement, kuntstof en uiteraard vezels. Die laatste zorgen ervoor dat de panelen zowel sterk en weerbestenig als flexibel zijn. Bij gevels in vezelcement is er een breed scala aan afwerkingsmogelijkheden, zoals bv. een decoratieve print of een reliëfstructuur.

Gevelplaten uit vezelcement zijn brandveilig, vormvast en eenvoudig in onderhoud & plaatsing. Onder een gevelbekleding in vezelcement vallen drie soorten: gevelplaten in vezelcement, sidings en vezelcementleien.

Gevelplaten in vezelcement zijn vlakke, meestal rechthoekige platen, verkrijgbaar in vele soorten afwerkingen en kleuren.
Sidings zijn gevelstroken uit vezelcement met een houten structuur en vormen een perfect alternatief voor houten gevelbekledingen.
Vezelcementleien zijn tenslotte rechthoekige of ruitvormige leien. Ze zijn omwille van hun prijs een goed(koper) alternatief voor natuurleien.

Hout composiet

Een gevelbekleding in hout composiet bestaat uit een mix van kunststof met houtvezels. Deze combinatie omvat het beste van twee werelden qua materiaaleigenschappen. Je hebt enerzijds de look en feel van het hout en anderzijds de duurzame én onderhoudsvriendelijke eigenschappen van kunststof. Hout componsiet is relatief goedkoop en eenvoudig te plaatsen dankzij de dunne panelen.
Qua onderhoud heb je genoeg aan een jaarlijkse reiniging en ontmossing. Ze zijn bestand tegen UV-straling en andere weersomstandigheden.

Groengevel

Een groengevel is één van de laatste trends onder de gevelbekleding en is een echte eyecatcher voor je woonst! Je kan het omschrijven als een verticale tuin als je voor beplanting met verticale wortel kiest maar je kan ook voor klimplanten gaan.

Voor de beplanting wordt er gewerkt met een achterliggende structuur uit hout of metaal om degelijk op de gevel te planten. Je kan je wel inbeelden dat er bij een groene gevel een pak meer onderhoud komt kijken dan een doorsnee gevel. Je kan ook kiezen voor een gedeeltelijke groene gevel, dit geeft een leuk groen accent aan je woning. Je kan kiezen uit verschillende vegetaties als vetplanten, grassen of zelfs kruiden.

Betongevel

Een gevel uit architectonisch sierbeton vormt een onuitputtelijke bron om expressie aan je gevel te geven. Ze kan op zichzelf staan maar is ook perfect mogelijk in combinatie met andere stijlen of materialen. Een betonnen gevel is ideaal om decoratieve elementen aan toe te voegen. Het beton is beschikbaar in een ruim aanbod aan kleuren en vormen. De plaatsing van de panelen gebeurt via prefab elementen dus de installatie verloopt vlot.

Architectonisch beton is een natuurlijk product dat gemakkelijk kan verankerd worden in bouwwerken. Een betonnen gevel is duurzaam, brandvast en milieuvriendelijk. Het isoleert zowel geluid als warmte goed én is één van de goedkoopste vormen van gevelbekleding. Wanneer er heel grote stukken prefab gefabriceerd worden, kan de prijs van het transport naar de eigenlijke werf wel oplopen.

Gevel cementeren

Je kan er ook voor kiezen om je gevel te laten cementeren. Hierbij wordt er ofwel een dunne laag zandcement over de buitengevel aangebracht. In dit geval zie je de stenen structuur nog. Je kan ook kiezen voor een dikkere laag, dan krijg je een effen muur. Gevel cementeren wordt vaak toegepast bij oude gevels.

Het is een goedkope en eenvoudige vorm van gevelbekleding. Het wordt gebruikt om kleurverschillen of oneffenheden weg te werken. Je kan kleurpigment aan het cementmengsel toevoegen of achteraf nog beschilderen. Maar dat laatste is zeker niet noodzakelijk, het standaard mengsel heeft een witte of grijze kleur die een stoere natuurlijke look geven aan je woonst. Maar indien gewenst kan er dus zeker ook geschilderd worden na het aanbrengen van de cementlaag.

Sidings

Sidings zijn een mooie en duurzame gevelbekleding die je buitenmuur optimaal beschermen tegen alle weersinvloeden. Ze hebben een sterke prijs-kwaliteitsverhouding en zijn eenvoudig in zowel plaatsing als onderhoud, dat maakt hen een populaire gevelkeuze! Er bestaan sidings in PVC, hout of componsiet en er bestaan verschillende vormen van uitvoering.

Welke factoren bepalen de prijs van je gevelbekleding?

De keuze van je gevelbekleding zal afhangen van je persoonlijke voorkeur en technische aspecten van de gevel zoals ventilatie en vocht. De kosten voor het plaatsen van gevelbekleding hangen uiteraard samen met het type gevelbekleding waar je uiteindelik voor kiest.

Het aantal vierkante meters, de moeilijkheidsgraad van het project en het al dan niet isoleren zal ook de uiteindelijke kostprijs meebepalen. Isolatie is overigens niet noodzakelijk maar valt wel perfect met een renovatie te combineren. De extra kosten voor de isolatie kan je snel terugverdienen via je lagere energiefactuur.

Slot

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor je gevelbekleding. Je kiest natuurlijk wat je graag ziet maar zal ook rekening moeten houden met de mogelijkheden van je woonst en die zijn staat. Vraag gerust een gratis offerte aan, een mederwerker van Dakwerken Durieux, staat met plezier tot je dienst!

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Gevelbepleistering

Gevelbepleistering kan je zowel inzetten om je gevel af te werken als bij de renovatie indien een beschadigde gevel. Het is betaalbaar materiaal met verschillende soorten en afwerkmogelijkheden.

Meer info

Gevelrenovatie

Echte schoonheid zit van binnen, maar een eerste indruk is natuurlijk snel gemaakt. Daarom is het belangrijk je gevel goed te onderhouden.

Meer info

Schilderen gevel

Een likje verf kan wonderen doen voor je gevel! Het geeft je woonst een nieuwe, frisse uitstraling zonder dat de kosten hiervoor de hoogte moeten ingaan.

Meer info

Gevelisolatie

Wist je dat je met gevelisolatie gemiddeld zo’n 30% op je energiefactuur bespaart? Er bestaan verschillende technieken in gevelisolatie maar meestal is spouwmuurisolatie de meest aangewezen methode.

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken