Dakraam plaatsen?

Dakramen creëren meer licht op je zolderruimte of bovenkamer. Door het kiezen voor dakramen, beschik je over een extra ruimte onder je dak die je kan in richten tot een extra kamer naar wens. Deze extra plek onder het dak leent zich perfect tot een hobby- of werkkamer, tienerkamer of zelfs masterbedroom naar gelang de mogelijkheden.

Welke soorten Dakramen bestaan er?


Voor elk van bovenstaande kamers kan je specifieke ramen kiezen met elk hun eigen functie of meerwaarde. Hieronder overlopen we eens de verschillende opties.

Tuimelramen


Een tuimel- of wentelraam is het typische dakraam waarbij het scharniert om een centrale as en dus 180° kan draaien. Het bekendste merk is natuurlijk Velux, waardoor velen ook spreken van Velux ramen maar er zijn natuurlijk ook andere fabricanten zoals bijvoorbeeld Roto & Fakro.
Voor een tuimelraam te kunnen installeren moet er een dakhelling zijn tussen de 15 en 90°. Wat handig is aan tuimelramen is dat ze voorzien zijn van een ventilatieklep die toelaat te ventileren zonder dat het raam volledig open moet staan. Een tuimelraam is eenvoudig te poetsen zowel langs binnen als buiten. Het is ook een veilig systeem naar kinderen toe.

Valramen


Men spreekt ook van uitzetbare ramen omdat de scharnieren van deze valramen aan de bovenzijde zitten, hierdoor kan dit type raam maar maximum 45° naar buiten worden geopend. Je bedient dit venster via de onderkant. Ook deze ramen worden voorzien van een ventilatiestrook.
Valramen zijn geschikt voor hellende daken tussen de 15 en 55°.

Er bestaan ook dakramen die een combinatie van beiden zijn: uitzetbaar en wentelend.

Dakramen voor platte daken


Voor platte daken zijn bovenstaande raamsoorten geen optie vanwege de nodige hellingsgraad. Er zijn echter genoeg andere systemen die geschikt zijn om daglicht in je (zolder)ruimte te creëren.
Zo heb je onder andere dakkoepels. Wanneer je voor een dakkoepel zou gaan zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan kiezen uit verschillende materiaalsoorten, vormen, stijlen, … Het extra daglicht dat je zo naar binnen krijgt geeft onmiddellijk een heel ruime en lichte uitstraling aan de kamer. Bovendien kunnen dakkoepels geplaatst worden met elektrische componenten en zijn ze dus bedienbaar van op afstand. Handig voor hoge plafonds of moeilijk bereikbare ramen.

Balkonvenster


Een balkonvenster bestaat uit twee delen: enerzijds een uitzetbaar venster en anderzijds een verticaal uitzetbaar element, de balustrade als het ware. Het is in feite dus een uitklapbaar mini balkon waarbij het venster aan de onderkant ook als omheining dienst doet. Het opent in twee delen, boven en onderkant.
Je creëert een gevoel van buiten te staan, zonder dat echt te doen.
Als je een echt buitengevoel wil dan zou je beter opteren voor een dakterrasvenster, daarmee sta je ook écht buiten.

Dakterrasvenster


Valramen vallen perfect te combineren met naar buiten schierende deurelementen. Zo kan je dus zelfs op een hellend dak een balkon of dakterras(je) maken. Hou er rekening mee dat je bij de keuze voor dakterrasvensters en bijhorende balkon-/ terrasconstructies een bouwvergunning zal nodig hebben aangezien het uitzicht van de gevel zal veranderen en er dus een functieverandering ontstaat…

Uitstapdakraam


Uitstapdakramen zijn de ideale toegang naar je dak, ze zijn gemakkelijk en veilig. Ze zijn inzetbaar op zowel plette als hellende daken.
Het uitstapdakraam opent eenvoudig zijdelings tot 90° en is voorzien van een gasveermechanisme dat dichtvallen voorkomt. U kunt zelf naar gelang de omstandigheden kiezen of u het handvat links of rechts wenst.

Welke factoren bepalen de kostprijs van een dakraam?

De factoren die de kostprijs van een dakraam bepalen zijn eerst en vooral het type venster dat je kiest en natuurlijk ook de grootte van dit raam. Dan kan je daarin nog verder gaan qua duurdere materiaalkeuze en andere afwerkingsopties zoals dubbele beglazing, elektrische bediening, zonnewering, inbraakwering, ventilatiesystemen of rolgordijnen. De toegankelijkheid bij het plaatsen van de ramen zal ook invloed hebben op totaalprijs aangezien dit kan schelen in gepresteerde uren.

Hoe isolerend zijn nieuwe dakramen tegenwoordig?

Dakvensters tegenwoordig zijn standaard voorzien met hoogrendementsglas. Triple isolatieglas wordt vaak toegepast en hiermee behaal je een goede isolatiewaarde van 1,0 W/ m² K.
Tijdens de zomermaanden hoef je niet bang te zijn voor overhitting, met zonwerend glas (in combinatie met binnen- of buiten zonwering) wordt de warmte goed buiten gehouden.

Wie kan een nieuw Dakraam plaatsen?

In mijn principe kan je als handige Harry zelf een dakraam plaatsen maar uiteraard ga je beter voor een erkend dakwerker, zo verzeker je jezelf van een correcte uitvoering van alle werken. Hou er rekening mee dat als je zelf aan je dak gaat werken, je garantie va zowel de ramen als je drang in het gedrang kan komen bij het zelf aanbrengen van structurele wijzigingen.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Soorten daken

Een dak is doorslaggevend voor het uitzicht van je woning. Samen met onze Durieux medewerkers kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning.

Meer info

Soorten dakbedekking

Een dakstructuur is één iets om over na te denken, maar ook omtrent de bedekking van je dak sta je best even stil bij de voor- en nadelen van alle mogelijkheden.

Meer info

Dakgoten

Het doel van een dakgoot is het regen- of smeltwater op te vangen en vooral het af te voeren naar buizen die dit water dan weer op hun buurt naar rioleringen of watertonnen sluizen.

Meer info

Zonnepanelen op dak

Wanneer je in zonnepanelen investeert is dit meestal niet weinig. Toch is het een rendabele investering die je als alles goed gaat op een termijn van zo’n 6 à 10 jaar terugverdient!

Meer info

Gyprocwerken

Gyproc is het materiaal bij uitstek voor wanneer er een scheidings-, voorzetwand of vals plafond gemaakt moet worden!

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken