Betonrot herkennen: hier moet je op letten

Hoe herken je betonrot? Gepubliceerd: 03-04-2018

Hoe herken je betonrot? We leggen het in een heel eenvoudige taal uit. Je hebt betonrot als je het metaal in een brok gewapend beton ziet zitten, door de barsten in het beton heen. Het metaal zit niet diep genoeg in het beton, waardoor er vocht aankan en het begint te roesten. Het extra laagje roest op het metaal wordt altijd maar groter en duwt het beton als het ware uit elkaar totdat het barst of scheurt. Net hetzelfde gebeurt trouwens als er zout in de muur aanwezig is. Dat zout wil naar buiten en drukt het plakwerk gewoon weg. Als het metaal of de ijzers van in het begin diep genoeg in het beton zitten, dan krijg je nooit te maken met betonrot.

Wat is betonrot?

We leggen het iets wetenschappelijker uit. Betonrot ontstaat doordat chloride of koolstofdioxide (CO2) van in de lucht in het beton terechtkomt. Chloride vindt men vooral in landen met een zeeklimaat, of op plaatsen waar veel zout aanwezig is. Zo zijn de balkons van appartementen aan de kust heel vatbaar voor betonrot. Ook de plekken waar men zout strooit om de weg vrij te houden van sneeuw en ijs zijn er heel vatbaar voor. Bruggen over de snelweg kunne worden aangetast door betonrot. Hoe herken je betonrot? Je herkent het door de roestlaag die uitzet en het beton doet barsten. Die barsten worden soms zo groot dat je de ijzers inderdaad met het blote oog kan zien zitten. Soms kan je de loszittende stukken beton er gewoon met je handen uithalen. Die barsten moeten zo snel mogelijk worden aangepakt om de veiligheid te garanderen.

Hoe herken je betonrot?

Betonrot herken je dus heel gemakkelijk aan de zichtbare roestige ijzers én aan de roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld een balkon. Dikwijls zie je ook dat het metaal al voor een deel verdwenen is. Rond de ijzers zie je flinke roestplekken. Betonrot herken je ook aan de staat van het beton zelf. Vaak ontstaan er scheuren in het beton en zijn er al stukken beton afgebrokkeld.  Zie je zo’n zaken, dan moet je er heel vlug naar laten kijken.

Kan je betonrot voorkomen?

Dat kan, maar makkelijk is het niet. Over het algemeen gaan de oplossingen de richting uit van het beperken van de gevolgen, in plaats van het rottingsproces te voorkomen. Het valt niet mee om betonrot tegen te gaan, zeker niet in landen zoals België waar een zeeklimaat heerst. Onze tip? Grijp zo vlug mogelijk in. Zodra je betonrot herkent, haal er je het best een specialist als Durieux bij die zo snel mogelijk actie onderneemt. Toch een preventieve tip. Om het risico op dat betonrot te verminderen kan je kiezen voor een lage water- en cementfactor. Daarnaast is het aangewezen om het metaal, de ijzer of de wapening zo diep mogelijk in het beton te plaatsen om een ruimere betondekking te krijgen.

 

© C’bon