Wat zijn Boomse dakpannen?

Boomse dakpannen Gepubliceerd: 29-07-2018

Wat zijn Boomse dakpannen, vraag je je af? Je kent ze zeker en vast, want je bent ze sowieso al eens tegen gekomen. Je vindt de rode Boomse dakpannen bijvoorbeeld op oude hoeven en boerderijen. Sinds een aantal jaar zit het gebruik ervan, of moeten we zeggen, het hergebruik ervan, enorm in de lift. En dat heeft alles te maken met het feit dat een woning een heel rustieke uitstraling krijgt met dit soort pannen op het dak. Heb je een oude woning en wil je die renoveren? Dan doe je er goed aan het gebruik van Boomse dakpannen even te overwegen, want je onderstreept er het authentieke karakter van je woning mee. Onze tip? Doe zeker een beroep op een dakwerkersbedrijf dat weet hoe het met Boomse dakpannen moet omgaan. Want het plaatsen ervan vereist heel wat kennis en behendigheid omwille van de ronde vormen. Nog een tip? Liggen er al Boomse dakpannen op je dak? Dan is het een goed idee om te kijken in welke streek die pannen gebakken zijn, want elke streek heeft zijn verschillen in kleur, afmeting en glooiing.

De meest voorkomende Boomse dakpan is de blauwe soort

De blauwe Boomse dakpan komt het meest voor en heeft die typisch vloeiende gebogen vorm. Dit soort dakpannen vind je vooral op historische daken en oude boerderijen. Op dit ogenblik is de blauwe Boomse dakpan aan een ware revival bezig. Je kan het zelfs een echte comeback noemen. Liefhebbers van landelijk en rustiek willen dit soort pannen op hun dak omdat die zorgt voor een authentieke uitstraling. We herhalen ons graag: een dakwerker heeft een bepaalde expertise nodig om Boomse dakpannen correct te kunnen plaatsen. Ga dus in zee met een dakwerkersbedrijf dat van wanten weet en dat ervaring heeft met dit soort dakpannen. Een dakwerkersbedrijf dus dat de vraag ‘Wat zijn Boomse dakpannen’ en ‘Hoe ga je ermee om’ duidelijk en correct kan beantwoorden.

Kan je Boomse dakpannen ontmossen?

In theorie kan je je dak zeker zelf ontmossen, maar houd er rekening mee dat een Boomse dakpan vrij broos is. Zet dus zeker geen hogedrukreiniger op je dakpannen, want dan loop je een heel groot risico dat je ze beschadigt. Als Dakwerken Durieux de opdracht krijgt een dak vol Boomse dakpannen te ontmossen, gebruiken we nooit onze standaardtechniek. Wel werken we met een lichtere ontmossingstechniek om mogelijke beschadigingen te vermijden.

Kort: wat zijn Boomse dakpannen en wanneer gebruik je ze?

Wil je je woning een authentieke look geven? Dan is het nooit verkeerd om te kiezen voor oude Boomse dakpannen. Je kan de Boomse dakpannen nieuw kopen, maar er bestaan ook veel recuperatiepannen. Die zijn al één of meerdere eeuwen oud en hebben hun duurzaamheid al lang bewezen. Maar of je nu gaat voor nieuw of oud maakt niet uit. Zorg er in de beide gevallen voor dat goede dakwerkers die Boomse dakpannen leggen. Want het gaat toch om een vrij aparte techniek. Neem gerust contact met ons bij vragen.

 

© C’bon