Wat is asbest?

Wat is asbest? Een zeer gevaarlijk en te vermijden goedje. Gepubliceerd: 22-02-2018

Hoe oud is je woning? Is die gebouwd voor 2000? Dan is het heel goed mogelijk dat er op een of andere plek asbest in je woning zit. Dat kan in je leien dak zitten, in cementgolfplaten, in vloertegels, afvoerbuizen, gevelbekleding, isolatiemateriaal en schouwen. Het blijft moeilijk om te zeggen waar het gevaarlijke goedje zich bevindt. Want vergis je niet. Op de vraag wat is asbest is er maar één mogelijk antwoord. Asbest is een gevaarlijk en te vermijden kankerverwekkend materiaal dat vroeger enorm veel in de bouw werd gebruikt.

Wat is asbest?

Wikipedia beschrijft asbest als mineralen of silicaten die in de natuur voorkomen en die opgebouwd zijn uit microscopisch fijne vezels, niet waar te nemen met het blote oog. Die kleine stofvezels zijn doodsgevaarlijk als ze in de longen terechtkomen, want daar veroorzaken ze ongeneeslijke kankers. Asbest was decennia geleden een zeer populair materiaal in de bouw. Waarom? Omdat het sterk was, hittebestendig, slijtvast en isolerend. Helaas bleek het ook kankerverwekkend te zijn, en dus dodelijk. Daarom is het ook zo vreemd dat er tot op de dag van vandaag nog steeds geen verplichting is om te melden of asbest in, naast, op of rond een woning aanwezig is.

Asbest al sinds 2000 verboden

Sinds 2000 is het in België verboden om asbest te produceren. Het mag ook niet op de markt worden gebracht, en je mag het ook niet meer gebruiken. Vanaf het jaar 2000 zijn de huizen dus oké. Maar het is opletten geblazen bij de huizen die ouder zijn. Want dan is er inderdaad een reële kans dat het gevaarlijk goedje in verschillende materialen zit verwerkt.

Vrees je dat er asbest in je woning zit?

Ben je bang dat er asbest in je woning zit? Dat het goedje vrijkomt? Wil je je leien dak ontmossen, maar heb je schrik voor het mogelijke asbest erin? Onze tip? Laat dit soort werk over aan specialisten die over de nodige kennis beschikken en asbest op een correcte manier verwijderen. We geven het volgende graag even aan je mee. Als een van de weinige dakwerkersbedrijven laat Dakwerken Durieux zijn personeel jaarlijks een herhaalopleiding over asbest volgen. Waarom? Omdat het nodig is zo’n gevaarlijk goedje als asbest op een correcte en voorzichtige manier te verwijderen, zowel voor de omgeving als de mensen die het doen. Want de minuscule stofvezels die vrijkomen zijn enorm kankerverwekkend.

 

© C’bon