Waarom veel daglicht en verse lucht in je huis zo gezond voor je is

waarom is verse lucht in je woning zo belangrijk Gepubliceerd: 07-03-2019

Ben je vanmorgen wakker geworden met het eerste daglicht in je gezicht? Dan voelde je het wellicht meteen in elke vezel van je lichaam: dit is de perfecte start van een goede dag! Je zit vol energie en bent meteen blij wakker. Veel daglicht in je woning maakt je inderdaad vrolijker en gezonder. Wist je dat we maar liefst 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen? Veel licht is dus belangrijk. Maar even belangrijk is de aanvoer van frisse lucht en verse zuurstof. En dat houdt meer in dan het raam een tijdje open te zetten om wat frisse lucht binnen te laten. Want na amper 20 minuutjes is die alweer weg. Waarom zijn daglicht en waarom is verse lucht in je woning belangrijk?

Waarom is verse lucht in je woning belangrijk?

Omdat een betere luchtkwaliteit jou en je gezin een pak gezonder maakt. We ademen zuurstof in en ademen koolstofdioxide en waterdamp uit. Dat alles blijft hangen in je woning, zeker als je woning goed geïsoleerd is. Goed ventileren is dus de boodschap. Wist je trouwens dat een gezin doorgaans meer dan 10 liter vocht per dag produceert? Want naast ademen zijn we ook aan het koken, wassen, nemen we een douche of een bad. Al dat vocht moet worden afgevoerd. Gebeurt dat niet, dan krijg je vochtproblemen in de vorm van condens en schimmel. En dat is dan weer niet oké voor je gezondheid. Schimmels leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën, en zelfs astma. Om te voldoen aan de EPB-regelgeving ben je trouwens verplicht om te ventileren: elk uur moet 3,6 m³ verse lucht worden aangevoerd voor elke vierkante meter in de woning. Begin maar te rekenen.

En waarom is daglicht in je woning ook belangrijk?

We schreven het al in de inleiding, maar herhalen het hier graag. Voldoende daglicht is nodig omdat het als motor van onze biologische klok ons lichaam, onze mentale gezondheid en welzijn beïnvloedt. Wie leeft en werkt in een omgeving vol licht, kan zich beter concentreren, eet en slaapt beter en heeft minder stress. Hoe meer je meegaat met het ritme van de dag en de nacht, hoe beter je je voelt. In je woning moet je dus zo optimaal mogelijk proberen te profiteren van daglicht omdat je hierdoor beter functioneert. Wist je trouwens dat ouderen meer licht nodig hebben dan wie jonger is? Kwestie van genoeg vitamine D op te nemen en winterdepressies tegen te gaan.

Hoe krijg je een lichte en frisse leefomgeving?

Wil je een lichtere woning? Installeer dan een dakraam. De keuze is alvast reuze. Wil je een bolvormige lichtkoepel in je dak voor een maximale hoeveelheid daglicht in je woning? Of een dakraam in de vorm van een piramide? Hiervoor kan je perfect terecht bij het team van Durieux dak- en gevelwerken. Wil je meer frisse lucht? Dan kan je een beroep doen op ons zusterbedrijf Homeprotec. Zij bezorgen je een natuurlijk verluchtingssysteem op maat, via ventilatieroosters in de ramen. Ook een mechanisch verluchtingsysteem is mogelijk. In dat geval worden ventilatoren ingezet of regelbare zuigers en blazers die de toegevoerde lucht permanent filteren en warmte uitwisselen. Het zogenaamde ventilatiesysteem D+ zorgt ervoor dat de verse buitenlucht wordt verwarmd door de warme binnenlucht, nog voordat ze de kamer wordt ingeblazen. Het resultaat merk je meteen aan je energiefactuur.

Interesse in onze dakramen en ventilatieoplossingen?

Hebben we je vraag “Waarom is daglicht en waarom is verse lucht in je woning belangrijk” goed beantwoord? Durieux dak- en gevelwerken helpt je graag verder met alle soorten dakramen, Homeprotec doet hetzelfde op het vlak van ventilatie. Neem gerust contact op met beide teams. Ze helpen je graag verder.

 

© C’bon