Offertes vergelijken? Vergelijk geen appels met peren

Vraag een gedetailleerde offerte bij dakwerkersbedrijven Gepubliceerd: 01-03-2018

Je wilt je dak laten herstellen. Je gaat online op zoek naar een aantal dakwerkersbedrijven in de buurt, contacteert ze en krijgt een aantal offertes terug. Maar dan begint het pas, want hoe vergelijk je nu al die offertes? Op de ene offerte krijg je alles in detail uitgelegd. Op de andere zie je alleen een paar vage hoofdlijnen staan. Hoe maak je nu uit wat de beste offerte is? Onze tip: ga niet louter en alleen af op de prijs, want er is veel verschil tussen het materiaal dat wordt gebruikt qua prijs en dus ook qua kwaliteit. Zorg ervoor dat je appels met appels vergelijkt en peren met peren. Vraag een gedetailleerde offerte, altijd en overal, en maak dat duidelijk vanaf je eerste contact met het dakwerkersbedrijf.

Vraag een gedetailleerde offerte voor je dakwerken

Als je als klant verschillende offertes opvraagt bij verschillende dakwerkersbedrijven, dan vraag je het best elk van hen om een gedetailleerde offerte. Want alleen zo kan je correct vergelijken. Alleen zo krijg je te weten welk soort dakpannen er op je dak zal worden gelegd. Er zijn nu eenmaal goedkopere en duurdere dakpannen. In weinig gedetailleerde offertes wordt niet altijd duidelijk gemaakt welke dakpannen er precies zullen gebruikt worden. Iedereen beseft dat goedkopere pannen minder goed zijn dan de duurdere exemplaren. Komt de ene offerte beduidend lager uit dan de andere, en het soort dakpan wordt niet gespecifieerd? Dan heeft de goedkopere offerte het wellicht over de minder kwaliteitsvolle dakpannen. Gebruikt het ene bedrijf Pottelberg-dakpannnen? Dan weet je dat je goed zit. Spreekt de andere aanbieder daarentegen gewoon van ‘dakpannen’, dan bestaat de kans dat de kwaliteit minder is.

Verschillende soorten dakpannen

Dakpannen komen in verschillende soorten en maten. Je hebt terracottapannen, leipannen en betonnen pannen. Die laatste soort is veel goedkoper en wordt ook heel wat sneller gelegd. Een snellere plaatsing betekent minder arbeidstijd, en dat heeft zijn invloed op de kostprijs, aangezien de werkuren in België hoog zijn. Zorg er dus voor dat de offertes van de verschillende dakwerkersbedrijven over hetzelfde soort dakpannen gaan. Hetzelfde geldt voor de pannenlatten van het onderdak. Je hebt ruwe, stevige en sterke pannenlatten. Maar je hebt ook tweederangs exemplaren met wieren erin die vatbaar zijn voor breuken. En je raadt het al: die laatste soort is alweer veel goedkoper. Als niet duidelijk vermeld wordt in de offerte met welk soort hout er gewerkt wordt, dan heb je kans op goedkoper maar minderwaardig hout. We herhalen: vraag een gedetailleerde offerte.

Ook verschillende soorten hout

Ook op het vlak van hout bestaan er veel kwaliteitsverschillen. Je hebt goede kwaliteit hout, maar ook minder goede kwaliteit. We verwijzen naar het dennenhout uit Rusland dat niet droog is en waar beestjes in zitten. Sommige van die houtsoorten worden behandeld met een product tegen die beestjes. Dat hout is dan ook heel sterk en duurzaam maar tegelijk een pak duurder. Onze tip? Als leek ben je niet op de hoogte van al deze procedures en verschillende houtsoorten. Je kan dus makkelijk in de luren worden gelegd. Ga zeker in zee met een dakwerkersbedrijf dat enkel met kwaliteitsmateriaal werkt. Want alleen op die manier krijg je een dak dat er jarenlang in perfecte staat bij ligt. Je zal je dak na 15 jaar niet moeten hernieuwen. Even tussen ons: Dakwerken Durieux werkt alleen met kwaliteitsmateriaal en legt dus daken die er inderdaad zéér lang perfect bij liggen.

Gedetailleerde offertes zijn nodig

Vraag een gedetailleerde offerte en let op de vermelding van woorden als flexibel onderdak, winddicht…. En vraag niet alleen schriftelijk, maar ook mondeling uitleg. De offertemakers van Dakwerken Durieux hebben altijd mondeling contact met klanten voor wie ze een aanbod op maat uitwerken. Onze offertemakers geven altijd de nodige technische uitleg en stellen een offerte op die aan alle wensen van de klant voldoet. Regelmatig krijgen we telefonisch of per e-mail aanvragen voor een offerte voor een nieuw dak. De aanvragers spelen ons dan de maten door en vragen een prijs. Op dergelijke vragen gaan we nooit in. We gaan altijd de situatie ter plaatse met eigen ogen bekijken. Er is maar één uitzondering. Als de klanten een meetstaat doormailen van een architect, dan bezorgen we een offerte zonder te gaan kijken, want dan weten we dat de cijfers kloppen. Een architect zegt ook heel duidelijk welk materiaal we moeten gebruiken, hoe gedrenkt en geschaafd de pannenlatten moeten zijn…. Daar spreken we over duidelijke appels.

 

© C’bon