Voor- en nadelen van EPS en PIR?

Gepubliceerd: 28-12-2018

Vooraleer we ons in detail toespitsen op de voor- en nadelen van EPS en PIR vatten we de hoofdzaken hier even vlug voor je samen. EPS wordt als isolatiemateriaal vooral gebruikt om gevels en muren te isoleren. PIR wordt dan weer meer gebruikt voor het isoleren van daken en spouwmuren. Nog een belangrijk verschil tussen beide? Aangezien de isolatiewaarde van EPS lager ligt dan die van PIR moet je met een dikkere laag EPS isoleren om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen. Hieronder bespreken we wat EPS en PIR is, en focussen we op de voor- en nadelen van EPS en PIR bij het isoleren.

Waarom isoleren met EPS?

EPS wordt veel toegepast in allerlei bouw- en isolatieprojecten omdat het goed isoleert. EPS-isolatieplaten hebben geen naden en daardoor worden koudebruggen vermeden. EPS wordt in de volksmond piepschuim genoemd. Het is zeer licht, bestaat voor 98% uit lucht en is heel gemakkelijk te hanteren. Het is ook niet zo duur omdat er heel weinig grondstof nodig is om zo’n plaat te maken. Met EPS-isolatieplaten kun je zowel vloeren, muren als daken isoleren. Je hebt wel vrij veel volume nodig, meer dan als je isoleert met PIR-platen.

Voor- en nadelen van EPS

Aan EPS zijn heel veel voordelen verbonden.

EPS-isolatieplaten:

  • bestaan uit licht materiaal,
  • hebben een hoge isolatiewaarde,
  • en een aantrekkelijk prijskaartje,
  • zijn drukvast, beloopbaar én brandveilig,
  • ongevoelig voor vocht en dus rot- en schimmelvrij,
  • en bevatten geen irriterende stoffen zoals rockwool.

We sommen ook even de nadelen op. Hoewel de EPS-isolatieplaten honderd procent recycleerbaar zijn, zijn ze toch niet zo vriendelijk voor het milieu. Het basismateriaal is kunststof en om dat te produceren zijn aardolie en andere chemische producten nodig. EPS-platen zijn ook vrij moeilijk te bevestigen, je kunt het materiaal immers niet zo samendrukken zoals je dat wel doet bij rockwool.

Waarom isoleren met PIR-isolatieplaten?

PIR-isolatieplaten zijn perfect om je platte of hellende dak of spouwmuur te isoleren, zelfs bij geringe dikte. Dat komt omdat PIR-platen een heel hoge isolatiewaarde hebben. Heb je niet veel plaats ter beschikking? Dan is de keuze voor PIR-platen de beste.

Voor- en nadelen van PIR

Ook PIR heeft heel veel voordelen. We sommen ze even voor je op.

PIR-isolatieplaten:

  • zijn prima te gebruiken in vochtige condities,
  • hebben goede brandvertragende eigenschappen,
  • een hoge isolatiewaarde zelfs bij geringe dikte,
  • en bestaan uit licht materiaal dat je makkelijk kunt verwerken.

PIR-materiaal heeft echter niet alleen voordelen. Ook om PIR-isolatieplaten te produceren worden voor het milieu schadelijke chemicaliën gebruikt. Bovendien is het moeilijk om PIR te recycleren.

Meer informatie nodig?

We hopen dat de voor- en nadelen van EPS en PIR om te isoleren voor jou nu iets duidelijk zijn geworden, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Heb je meer informatie nodig? Neem dan contact op met het deskundige en ervaren team van Dakwerken Durieux. We helpen je graag verder.

 

© C’bon