Welke mogelijkheden zijn er voor een onderdak?

Verschillende soorten onderdaken, met hun voor- en nadelen. Gepubliceerd: 03-04-2018

Als je er van op straat naar kijkt, zie je het onderdak niet. Maar eigenlijk is je onderdak even belangrijk, zo niet belangrijker dan je bovendak. Het beschermt niet alleen je bovendak maar het helpt ook energie te besparen. Moet je nog uitmaken welk onderdak je wilt? Die keuze wordt moeilijk, want er bestaan verschillende soorten onderdaken. Meer uitleg krijg je in de volgende tekst.

Wanneer is een onderdak goed?

Een onderdak beschermt het eigenlijke dak en het isolatiemateriaal tegen vocht, stof en wind. Een onderdak houdt het vocht tegen vanaf de koudezijde, maar laat wel damp door. Een goed onderdak moet zowel waterdicht, luchtdicht, winddicht als dampopen zijn. Dat een onderdak waterdicht moet zijn, is de logica zelve. Maar een onderdak doet nog meer. Een onderdak voert het vocht dat toch door het dak weet heen te komen, correct af naar de goot. Doordat het onderdak ook dampopen is, krijgt het vocht in de isolatie de kans te verdampen. Om energieverlies te beperken moet het onderdak ook luchtdicht zijn. Stilstaande lucht isoleert immers zeer goed. Het materiaal van het onderdak moet dus zeer goed aansluiten en honderd procent beschermen tegen de wind.

Verschillende soorten onderdaken

Er zijn verschillende soorten onderdaken, maar of ze nu bestaan uit folie of plaatmateriaal, dampopen zijn ze allemaal. Onderdakfolie wordt doorgaans gemaakt van polyethyleen, polyester of polypropyleen. Het is goedkoop en gemakkelijk om aan te brengen en te vervoeren. Ook de halfstijve kunststofplaten bestaan uit synthetisch materiaal, zijn licht en stevig, goedkoper dan stijve isolatieplaten, isoleren goed en installeren heel eenvoudig. Vezelcementplaten op hun beurt zijn sterk en duurzaam en bestaan uit cement, kunststof en natuurlijke vezels. Ze zijn goedkoper dan houtvezelplaten en ideaal bij een renovatie omdat ze tot een maand lang blootgesteld kunnen worden aan regen en wind. Houtvezelplaten zijn afkomstig van zaagafval. Ze krimpen en zetten uit op een natuurlijke manier, ze zijn milieuvriendelijk, recycleerbaar en hebben een goede warmteopslag. Deze platen kunnen tot 12 maanden worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden en zijn dus nog beter om te gebruiken bij een renovatie.

Nog vragen?

Neem gerust contact met ons op, en we antwoorden onmiddellijk.

 

© C’bon