EPDM of roofing? Wat is het verschil?

Gepubliceerd: 08-05-2018

Vooraleer we het verschil tussen EPDM en roofing duidelijk maken, gaan we van start met een vrij wetenschappelijke uitleg. EPDM staat scheikundig voor de verbinding van ethyleen, propyleen, diëeen en monomeer. Eventjes in mensentaal: EPDM is een rubberen folie die op een plat of licht hellend dak gelijmd wordt. Bij EPDM wordt niets gebrand of gevulkaniseerd, de rubber wordt gewoon op het dak vastgelijmd. Roofing daarentegen wordt nog steeds op het dak gebrand.

Wat is het verschil tussen EPDM en roofing?

EPDM is als rubber veel rekbaarder en flexibeler dan roofing en heeft ook een langere levensduur. De fabrikant garandeert een levensduur van minstens 50 jaar, terwijl dat bij roofing 30 jaar is. Maar het is ook een pak duurder. Roofing komt heel wat goedkoper uit dan EPDM, en de voorbije jaren is de kwaliteit ervan enorm veel verbeterd. Het grote voordeel van roofing in vergelijking met EPDM is dat je het in de winter kan plaatsen, ook bij temperaturen die onder het nulpunt liggen. Bij EPDM moet het minimaal 5 graden warm zijn, omdat de contactlijm waarmee je de rubber op het dak vastlijmt, genoeg moet kunnen uitdampen. Gebeurt dat niet, dan krijg je blazen op je dak. En dat is iets wat je toch moet vermijden, al was het maar uit esthetisch oogpunt. Blazen op je dak zijn nu eenmaal niet mooi. Roofing wordt niet gelijmd, wel gebrand. Vroeger gebeurde dat met gloeiend hete pek, nu gebeurt het met een brander. Bepaalde types van roofing kan je ook lijmen.

Wat wordt het meest gevraagd? EPDM of roofing?

Dakwerken Durieux plaatst meer roofing dan EPDM, wellicht omdat het een pak goedkoper is. Vooral de jongere generatie is nogal voor EPDM te vinden, en heel regelmatig bezorgen ze ons prijsaanvragen voor EPDM. Maar als ze dan horen wat het prijskaartje is, veranderen ze dikwijls van idee en kiezen ze toch voor roofing. De oudere generatie daarentegen is nog steeds fervent voorstander van roofing. Wie 70 jaar is, voelt zich niet geroepen om een dak te leggen dat nog 50 jaar meegaat. Jonge mensen hebben nog een heel leven voor zich.

Allebei even duurzaam

Het verschil tussen EPDM en roofing is minimaal. Beide zijn even duurzaam, EPDM gaat zeker 50 jaar mee volgens de fabrikant. Maar roofing ligt ook zeker 30 jaar zonder problemen. Een beetje onderhoud blijft uiteraard nodig: zo moet je ervoor zorgen dat je regelmatig het bladafval van het dak verwijdert en dat je de afvoergootjes schoonmaakt zodat het water weg kan van het dak. Hoewel een EPDM-dak 50 jaar zou meegaan, geeft de fabrikant geen garantie. Bij roofing krijg je wel een garantie van 15 jaar. Als je EPDM op je dak laat leggen, kan je een expertise laten doen en een verslag laten maken dat alle werken goed uitgevoerd zijn. De fabrikant van EPDM maakt daar trouwens reclame voor: je krijgt geen garantie maar wel een certificaat van goede werken. De leverancier stuurt dan een deskundige naar de werf die het EPDM-dak controleert en goedkeurt. Als Dakwerken Durieux de EPDM-werken heeft uitgevoerd, dan kan je erop aan dat je dak in orde is. Tot nu toe hebben we nog geen enkel slecht rapport gekregen. De controleur heeft ons toevertrouwd dat dat niet altijd het geval is bij anderen, volgens hem lopen er “heel wat bricoleurs rond”.

Meer info nodig?

Neem gerust contact op met de specialisten van Dakwerken Durieux. Zij komen graag ter plaatse kijken naar jouw plat dak om uit te vissen wat de beste methode van dakbedekking voor jou is. Je kan ze ook via e-mail bereiken.

 

© C’bon