Asbest verwijderen: krijg je er premies voor?

Gepubliceerd: 29-06-2018

Is je woning gebouwd in de vorige eeuw? Dan zou het heel goed kunnen dat er op sommige plaatsen en in sommige materialen asbest verwerkt zit. Voor 2000 kwam asbest nog enorm veel voor in leien daken, cementgolfplaten, vloertegels, afvoerbuizen, gevelbekleding, isolatiemateriaal en schouwen. Je kan het zo gek niet bedenken, maar asbest zit werkelijk overal in woningen van voor de eeuwwisseling. Asbest was vroeger heel populair in de bouw omdat het zo sterk is, bestand tegen de hitte en slijtage, én ook nog eens goed isoleert. Pas nadat overduidelijk werd hoe gevaarlijk asbest is voor de gezondheid, werd het goedje in 2000 verboden. Maar het kwaad was al geschied. Heb je een oudere woning? En je wilt renoveren? Dan kan het geen kwaad om een specialist op het vlak van asbestverwijdering in te schakelen. Een terechte vraag die daar meteen bij opborrelt: bestaat er een premie voor het verwijderen van asbest?

Particulieren krijgen geen premie voor het verwijderen van asbest

Als particulier wil je het asbest in je oude woning laten verwijderen door een specialist. Want je weet hoe gevaarlijk het goedje is. Je weet hoeveel giftige stofdeeltjes er kunnen vrijkomen als het asbest gewoon wordt afgebroken en vernietigd zoals alle andere bouwmateriaal. En je weet ook dat, als die stofdeeltjes van asbest zich in de longen nestelen, ze longvlieskanker kunnen veroorzaken. Daarom wil je graag een beroep doen op een afbraakspecialist die alle nodige veiligheidsvoorschriften in acht neemt als hij asbest verwijdert. Maar je bent niet dom, je beseft uiteraard dat die speciale asbestbehandeling iets meer zal kosten. Als echte Belg vraag je je dan ook af of daar misschien een premie tegenover staat. Helaas pindakaas, een dergelijke premie bestaat niet.

Alleen een premie voor dakwerkers

Er bestaat inderdaad een premie voor het verwijderen van asbest, maar die is enkel voorbehouden voor dakwerkers die een asbestopleiding volgen. Zij krijgen een deel van het inschrijvingsgeld teruggestort. Dat is het geval bij Dakwerken Durieux. Elke werknemer van Dakwerken Durieux volgt jaarlijks een asbestopleiding bij Het Huis van de Bouw. We vinden het volgen van zo’n asbestopleiding broodnodig, juist omdat asbest zo’n zware ziektes kan veroorzaken. Onze dakwerkers weten heel goed wat asbest is. Ze weten ook hoe ze het correct moeten afbreken en verwijderen. Als dakwerkersbedrijf krijgen we dus een deel van de prijs voor de asbestopleiding teruggestort. Maar wie als particulier een aannemer in dienst neemt specifiek om asbest te verwijderen, krijgt geen premie.

Laat dat je er niet van weerhouden om asbest deskundig te laten verwijderen

Zoals hierboven gezegd, is asbest een heel gevaarlijk goedje. De kleine stofvezels in asbest zijn in staat ongeneeslijke kankers te veroorzaken. Ga er dus niet te onverschillig mee om, zeker niet bij de afbraak ervan. Doe een beroep op een asbestspecialist om het materiaal te laten verwijden. Doe het niet zelf want dan speel je met jouw en andermans gezondheid.

Bang dat er asbest in je woning zit?

Vrees je dat er asbest in je woning zit? In je leien daken die dringend moeten ontmost worden? Verwijder het zeker niet zelf maar laat dit soort werk over aan specialisten als Dakwerken Durieux. Zij beschikken over de nodige kennis om asbest op een correcte manier te verwijderen. Neem gerust contact op met het team van Dakwerken Durieux. Zij staan je graag te woord en geven je alle informatie die je nodig hebt.

 

© C’bon