Mos verwijderen van je dak, zo doe je dat

Hoe mos verwijderen van je dak? Doe het vooral niet zelf. Gepubliceerd: 15-03-2018

Er ligt mos op je dak, het ziet er niet uit. Je bekijkt of je je dak niet zelf zou kunnen ontmossen, want eigenlijk is je dak toch niet zo hoog? Je dak bevindt zich ‘amper’ een paar meter boven de grond. Onze mening? Wil je mos verwijderen van je dak? Laat je dan helpen. Het is zeker niet aangewezen om dit gevaarlijke werk zelf te doen, zonder professioneel materiaal, zonder de nodige kennis van zaken en zonder ervaring. En ja, ook werken op ‘amper’ een paar meter hoogte is gevaarlijk.

Vroeger kon je alle daken ontmossen

Vroeger ontmoste iedereen zijn eigen dak. Tegenwoordig kan dat helaas niet meer omdat er in alle daken die dateren van voor 1990 – en dat zijn er veel – asbest zit. Als je het zelf doet en je spuit je dak af met een hogedrukreiniger, dan komen de vezels los, samen met het asbeststof dat erin zit, en dat is verre van goed. Het stof spuit naar alle kanten, valt naar beneden, komt in de riool en in de tuin terecht… En dat is om gezondheidsredenen ten strengste verboden. Voor wie het nog niet mocht weten, asbest is een uiterst kankerverwekkend goedje en daarom al sinds jaren verboden.

Mos verwijderen van je dak? Laat het over aan specialisten

Het is dus inderdaad aan ons, deskundigen als Dakwerken Durieux, om het ontmossen van een dak op een goede en professionele manier te doen. En om daarbij zeker rekening te houden met de aanwezigheid van asbest. Door de jaarlijkse asbestopleiding die alle medewerkers van Dakwerken Durieux volgen, weten we in welke daken er asbest zit. Asbest komt bijvoorbeeld voor in leien daken van voor 1990. Leien daken die jonger zijn mag je zonder problemen afspuiten. Maar niet de oudere leien daken. Er staan zware boetes op het zonder voorzorgen afspuiten van daken met asbest, net omwille van de gezondheidsrisico’s. Toch wordt het nog steeds gedaan, dikwijls door bedrijven zonder de nodige kennis van asbest. Dakwerken Durieux heeft die asbestkennis wel in huis.

Hoe ontmos je je dak?

Dikwijls zijn daken aangetast, niet alleen met mos maar ook met witte algen. Eerst hoor je je dak in te spuiten met een mosdoder, en dan af te spuiten onder hoge druk. Let erop dat je spuit van beneden tot boven, tegen de structuur van de dakpannen in. Spuit je van boven naar beneden, dan loopt het mosdodende product er gewoon af en ben je er veel van kwijt. Doe je het andersom, van beneden naar boven dus, dan kan je alles mooi openstrijken. Pas dan spuit je alles af met een hogedrukspuit. Soms zet je er ook nog een coating op, een soort beschermend product.

Wat doe je bij leien daken?

Ook bij leien daken zet je er eerst een primer op. Als je ervoor zorgt dat je die 10% verdunt met de verf, dan dringt de primer beter in de leien. Strijk er vervolgens een tweede laag over. Je merkt het, het ontmossen van een dak is een heel tijds- en arbeidsintensief werkje. Dakwerken Durieux is gespecialiseerd in het ontmossen van daken. Met een speciale spuitmachine spuiten we het mosdodende product onder hoge druk op de daken. Doordat het verneveld is, zal het niet terecht komen op de auto van de buren. We kunnen het dak ook verven met een airless machine. Dat produceert minder lucht en druk.

Onze tip? Ontmos je dak niet zelf

Je wilt mos verwijderen van je dak? Lees dan zeker deze tip, die we je van harte mee geven. Ontmos je dak niet zelf. Niet alleen omdat het een gevaarlijk werkje is door de hoogte waarop je moet werken, maar ook en vooral omdat er in heel veel daken asbest zit. En daar op een oneigenlijke manier mee omgaan vormt een groot gezondheidsrisico. Doe dus altijd een beroep op een deskundige mosverwijderaar.

 

© C’bon