5 tips om een lek in je dak op te sporen

5-tips-om-een-lek-in-je-dak-op-te-sporen Gepubliceerd: 17-09-2018

Je hebt het gevoel dat er iets loos is met je dak. Her en der zie je vochtplekken verschijnen op de muur of op het plafond. Zou het kunnen dat je een lek in je dak hebt? Indien dat zo is, doe je er goed aan dat lek zo vlug mogelijk op te sporen. Want lekken kunnen je dakconstructie en je muren ernstig aantasten. En hoe langer je wacht met herstellen, hoe groter de schade aan de woning kan oplopen. Hieronder vind je 5 tips om een lek in je dak op te sporen.

Je hebt een plat of hellend dak en ziet leksporen op je plafond of muur?

Dan kan je proberen het lek in je dak of de lekkage zelf op te sporen. Wees wel voorzichtig, want een val is nooit uitgesloten. Enkele algemene principes: op je dak controleer je de afvoeren en kijk je rond of je gebreken ziet. Heb je een koepel? Controleer die dan grondig. Kijk ook de eventuele gevelaansluiting met de buren na. Misschien bespeur je wel ergens een breuk? Ga zeker na of er geen scheuren zijn in de dakbedekking of het lood. Sta je open voor meer specifieke raad? Hou dan rekening met de volgende tips om een lek in je dak op te sporen.

5 tips om een lek in je dak op te sporen

Hier komen ze aan:

  1. Maak bij droog weer telkens een ander deel van het dak nat. Ondertussen kijkt een tweede persoon waar en wanneer het water de woning binnen komt.
  1. Controleer de naden van de dakbedekking. Bij vriesweer zet het water in de naden uit en zo kunnen er openingen ontstaan. Zodra het warmer wordt, kunnen de naden beginnen lekken.
  1. Heb je een cv-ketel of ventilatieafvoer die uitkomt op het dak? Ga na of die goed aansluit.
  1. Kijk of er geen gaten zitten in het daklood en controleer de aansluiting op het dak.
  1. Controleer ook de schoorsteen want die blijft gevoelig voor lekken. Als de schoorsteenkap aan de bovenkant stuk is, loopt het regenwater regelrecht de schoorsteen in. Ook barsten in de baksteen en gebreken aan de voegen kunnen een lek in je dak veroorzaken. Bekijk ten slotte of de verbinding tussen de schoorsteen en het dak waterdicht is.

Bots je op een gebrek?

Of heb je hulp nodig om een gebrek of verschillende gebreken vast te leggen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde dakwerker als Dakwerken Durieux. We komen graag bij jou ter plaatse om te kijken hoe en wat, en hoe we het lek in je dak kunnen dichten.

 

© C’bon