Isolatiepremies in 2018, hier heb je recht op

Profiteer van de isolatiepremies, je hebt er recht op. Gepubliceerd: 15-01-2018

Isoleren is een heel slimme investering. Waarom? Omdat je je geld op termijn dubbel en dik terugverdient. Je bespaart op je energiefactuur, én je kan een of meerdere isolatiepremies aanvragen, onder meer bij je netbeheerder. Onze tip? Profiteer ervan! Je krijgt niet zo dikwijls de kans om geld te krijgen in plaats van alleen maar te moeten betalen. De regels van de isolatiepremies, zowel voor dak als gevel, veranderen regelmatig en zijn dikwijls afhankelijk van het gebied waarin je woont. Onze offertemakers weten er alles van. Ze houden zich constant op de hoogte van alle wijzigingen. Heb je een vraag? Stel ze gerust aan hen. Ze zijn de meest aangewezen persoon om je vragen over subsidies en premies te beantwoorden. Hieronder vind je alvast een kort overzicht van de verschillende isolatiepremies en hoe je ze aanvraagt.

Premies dak of zoldervloer isoleren

We zijn al 2018. In 2020 moet elk dak in Vlaanderen wettelijk geïsoleerd zijn. Is het dat niet?  Dan kan je woning onbewoonbaar verklaard worden. De moeite waard dus om actie te ondernemen. We geven je graag dit achterpoortje mee. Wie in 2019 een voorschotfactuur betaalt, kan nog een paar jaar wachten met isoleren en toch wettelijk in orde zijn. Gelukkig geeft de overheid isolatiepremies aan wie zijn dak of zoldervloer isoleert. Plaats je je dakisolatie of zoldervloerisolatie zelf? Dan kom je in aanmerking voor een premie van 3 euro per vierkante meter. Schakel je een aannemer in? Dan krijg je 6 euro per vierkante meter. Is je woning minimaal 10 jaar oud, dan geniet je het verlaagde btw-tarief van 6 procent. In beide gevallen moet de Rd-waarde wel minstens 4,5 m²K/W zijn. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal isoleert. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de isolatie.

Isolatiepremie van Eandis

Eandis geeft een premie voor dak- en zolderisolatie. Aan die premie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo is de minimumisolatiewaarde voor gevels 8 cm. Voor het dak, zowel vlak als hellend, is dat 12 cm. Let wel: de premie van Eandis die je krijgt is onafhankelijk van de dikte. Of je nu isoleert met een dikte van 8, 10, 12, 14 of 18 centimeter, de premie blijft altijd dezelfde en verhoogt niet. De isolatie moet bestaan uit polyurethaan, een soort van harde isolatie die je terugvindt in de vorm van PIR-isolatieplaten. PIR bevat harde schuimstof die meer brandvertragend werkt dan de vroegere PUR-platen. Breekt er toch brand uit, dan komen er minder schadelijke rookgassen vrij. Het grote voordeel van PIR? PIR isoleert bij geringe dikte beter dan andere isolatieproducten.

Isolatiepremies bij netbeheerder: voorwaarden & procedure

Netbeheerders Eandis en Infrax betalen de isolatiepremies uit als je woning in het Vlaamse Gewest ligt en voor 1 januari 2006 aangesloten is op het elektriciteitsnet. Bovendien moet een aannemer de isolatiewerken uitvoeren. Alleen bij dakisolatie krijg je als doe-het-zelver een premie. Er zijn ook nog de technische vereisten voor het isolatiemateriaal, zoals de minimale Rd-waarde die moet behaald worden. Maar wees gerust, we helpen je graag!

Hoe vraag je een isolatiepremie aan?

Bepaal eerst je netbeheerder. Neem er contact mee op, nog voordat de werken van start gaan, om te achterhalen wat de hoogte van de premie is en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. Dien je factuur binnen de 12 maanden na factuurdatum in bij je netbeheerder, en vul het aanvraagformulier in dat je vindt op hun website.

Andere premies en vergoedingen

  • Je krijgt een totaalrenovatiebonus als je binnen een termijn van vijf jaar in drie of meer energiebesparende maatregelen investeert. De woning moet voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
  • Gemeenten geven ook premies voor isolatie, zoek dat zeker uit.
  • Isoleer je je buitenmuur aan de buitenkant met isolatiemateriaal van minimaal 3 m²K/W Rd-waarde? Dan heb je recht op een isolatiepremie van 15 euro/m².
  • Als een aannemer je buitenmuur isoleert aan de binnenkant met materiaal van minimaal 2 m²K/W als Rd-waarde, bedraagt de isolatiepremie 15 euro/m².
  • Wanneer je je spouwmuur door een aannemer laat isoleren volgens bepaalde specificaties, kan je een premie krijgen van 5 euro/m².
  • Kies je voor vloer- of kelderisolatie, met isolatiemateriaal van minimaal 2 m²K/W Rd-waarde, dan krijg je een premie van 6 euro/m².

Moraal van het verhaal

Laat je isolatie plaatsen. Want dat komt vaak goedkoper uit dan het zelf te plaatsen. Waarom? Dankzij de subsidies en premies die je krijgt.

 

© C’bon