Zo ziet de isolatienorm in 2020 er uit

De isolatienorm in 2020 ziet er zo uit Gepubliceerd: 10-06-2018

Je hebt er wellicht al van gehoord, van de isolatienorm in 2020, want de kranten staan er bol van deze dagen. De Belgische overheid wil dat de daken van alle (huur)woningen die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, voldoende geïsoleerd zijn tegen 2020. Of die doelstelling zal worden gehaald is maar de vraag, want de uitdaging is enorm. Feit is dat er boetes zullen worden uitgeschreven aan eigenaars die hun (huur)woning niet afdoende isoleren tegen 2020.

Wat betekent die isolatienorm in 2020 voor de (huur)woningeigenaar?

Feit is dat de nieuwe isolatienorm in 2020 een aantal gevolgen met zich meebrengt. Het komt er eigenlijk op neer dat je je dak verplicht moet isoleren. In de praktijk betekent dat dat je R-waarde minimaal 0,75 m2 K/W moet zijn. Voor de goede verstaander: de R-waarde is de waarde die wordt gebruikt om te meten hoe goed iets isoleert. De nieuwe isolatienorm in 2020 geldt voor heel veel gebouwen. De norm is van toepassing op alle studio’s, zelfstandige eengezinswoningen en appartementen. En de norm geldt zeker ook voor de eigendom(men) die je verhuurt.

Niet alleen daken, ook glas moet aan de isolatienorm voldoen

De ramen van alle woningen moeten minstens over dubbelglas beschikken. Die verplichting geldt voor alle ruimtes in de woning, dus zowel voor de leefruimte, keuken, slaapkamer als badkamer. In traphallen, inkomhallen en gangen hoef je voorlopig nog geen dubbel glas te installeren.

Wat als je niet voldoet aan de isolatienorm in 2020?

De nieuwe isolatienorm in 2020 zal in ieder geval een enorme impact hebben op de woningen op de huurmarkt. Bereid je hierop voor! Als je als eigenaar de noodzakelijke isolatiewerken niet uitvoert, dan kunnen de gevolgen vrij ernstig zijn. Bij een eventuele controle krijg je immers strafpunten. Als dat aantal strafpunten te hoog oploopt, met andere woorden, als je te veel strafpunten verzamelt, loop je het risico dat de stedelijke en gemeentelijke overheid je woning ongeschikt verklaren. Je zal, na het betalen van een extra boete, als eigenaar alsnog de nodige werken moeten uitvoeren om je huurwoning opnieuw conform te laten verklaren.

Nog meer vragen?

Kom er eens over praten met dakprofessionals als Dakwerken Durieux. Wij zorgen ervoor dat je dak beantwoordt aan de isolatienorm in 2020. Onze renovatiespecialisten staan klaar met gratis advies.

 

© C’bon