Lekkend dak? Soms is dakrenovatie voldoende

Wanneer is dakrenovatie voldoende? Gepubliceerd: 12-04-2019

Lekt je dak? Zie je gaten zitten? Zijn er dakpannen stuk? Om een correct beeld te krijgen van de staat van je dak controleer je het best ook je onderdak, je dakconstructie en je dakgoten. Doe hiervoor bij voorkeur een beroep op een professionele dakdekker. Waarom? Omdat die meteen het totaalplaatje ziet. Hij zal je dan ook eerlijk zeggen wanneer het volstaat om je dak alleen maar te renoveren, in plaats van het volledig te vernieuwen. Soms is een renovatie immers meer dan voldoende. Wanneer is dakrenovatie voldoende? We sommen hieronder even op waar je moet op letten.

Wanneer is dakrenovatie voldoende?

Het is niet altijd nodig om meteen een volledig nieuw dak te plaatsen. Soms is dakrenovatie voldoende, soms is met andere woorden een grondige dakrenovatie genoeg om je dak opnieuw bestand te maken tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Om uit te vissen of een dakrenovatie volstaat, besteed je aandacht aan de volgende punten:

  • Is je dakgebinte nog goed?
  • Hebben houtrot of schimmels het dakgebinte al aangetast?
  • Is je dakconstructie nog stevig genoeg?
  • Is er dakisolatie aanwezig?
  • Hoe zit het met de dakgoten?

Zoals we hierboven al aanstipten is het geen slecht idee om al deze punten te laten bekijken door een deskundige dakdekker. Als blijkt dat alles wat hierboven opgesomd staat eigenlijk nog oké is, dan is een volledig nieuw dak helemaal niet nodig.

Wat houdt een dakrenovatie in?

1.       Vernieuw alleen je dakbedekking

Blijkt je dakconstructie nog volledig intact, dan volstaat het om alleen je dakbedekking te vernieuwen. Dus hier is dakrenovatie voldoende. Goed nieuws, want dat scheelt meteen een slok op de borrel. Waarmee we willen zeggen dat zulks een pak goedkoper uitkomt. Je dak en je huis krijgen met een nieuwe dakbedekking een volledig nieuw uitzicht.

2.       Isoleer tegelijk je dak

Renoveer je je dak en heb je nog geen dakisolatie? Profiteer er dan van om tegelijk je dak te isoleren. Wie zijn dak isoleert merkt dat meteen aan zijn energiefactuur. En vermits energie steeds duurder wordt, en nog duurder zal worden, doe je er goed aan de warmte niet zomaar via je dak te laten ontsnappen. Een tip? Let erop dat de isolatielaag luchtdicht is. Een tweede tip? Doe een beroep op een dakdekker die ook gespecialiseerd is in isolatie, zoals Durieux dak- en gevelrenovatie.

3.       Besteed ook aandacht aan je dakgoten

Geef je je dak een grondige opknapbeurt? Neem dan ook je dakgoten onder handen. Alleen dan is je dak weer piekfijn in orde, jaren en jaren lang. Durieux dak- en gevelrenovatie is trouwens een van de weinige dakdekkers die ook de dakgoten mee isoleren.

Kunnen we je helpen?

Een antwoord nodig op de vraag ‘Wanneer is dakrenovatie voldoende?’ Wil je weten of bij jou alleen een renovatie van je dak volstaat? Neem contact met ons op. We hebben jaren ervaring in dakwerken, en scholen ons ook constant bij op het vlak van dakisolatie. We beantwoorden je vraag zo vlug mogelijk.

 

© C’bon