Hoe verwijder je asbest en krijg je er premies voor?

Hoe verwijder je asbest? Laat het over aan deskundigen. Gepubliceerd: 29-01-2018

Elke werknemer van Dakwerken Durieux kent het antwoord op de vraag: hoe verwijder je asbest op een correcte manier? En weet je waarom ze het antwoord kennen? Omdat elk van hen jaarlijks een asbestopleiding volgt. We betalen die opleiding graag want die is broodnodig. Asbest kan immers zware ziektes veroorzaken. We willen dat onze dakwerkers op de hoogte zijn van wat asbest precies is, hoe ze het materiaal correct afbreken en verwijderen. In dit geval is voorkomen letterlijk véél beter dan genezen. De gevolgen voor de gezondheid bij niet-beschermde afbraak van asbest zijn immers heel zwaar. Als bedrijf krijgen we een deel van de prijs voor de opleiding teruggestort. Maar neem je als particulier een aannemer in dienst om asbest te verwijderen? Dan krijg je helaas geen premie.

Heel weinig dakwerkers kennen asbest

Wist je dat er heel wat dakwerkersbedrijven zijn die niet correct met asbest omgaan? Die hun personeel geen opleidingen laten volgen? Dakwerken Durieux doet dat wel en is daar trots op. Jaarlijks volgen onze werknemers een asbestopleiding georganiseerd door de Confederatie Bouw. Elk jaar krijgen we uitleg hoe we correct met asbest moeten omgaan, want dat is noodzakelijk om al onze werknemers gezond te houden. Daar streven we dan ook naar.

Hoe verwijder je asbest?

Asbest kan je verwijderen op een uiterst professionele en deskundige manier. Maar je kan asbest ook verwijderen door een aantal eenvoudige basishandelingen in acht te nemen. En dat is precies wat wij bij Dakwerken Durieux doen. De echte professionele ontmanteling is voorbehouden voor bedrijven die zich bezighouden met het slopen van volledige gebouwen. Wij bij Dakwerken Durieux focussen ons enkel op het dak, en in dat geval volstaan de basishandelingen. Maar ook in dat geval blijft een asbestbehandeling heel arbeidsintensief. En de kostprijs? Die loopt op tot drie à viermaal de kost van de afbraak van een gewoon dak.

Waarop letten bij het verwijderen van asbest?

Hoe verwijder je asbest? In de allereerste plaats leggen we zeilen op de grond zodat alles wat van materiaal en puin naar beneden valt daar wordt opgevangen. Verder gebruiken we een speciale asbeststofzuiger om alle puin en stof op te zuigen. We stofzuigen het gebinte, de vloeren, de stelling. We kijken er bovendien nauw op toe dat de stofzuigerzak slechts eenmalig gebruikt wordt. Je mag zo’n stofzuigerzak wettelijk trouwens maar één keer gebruiken. Als we daken waarin asbest zit demonteren, smijten we zeker niet met het afbraakmateriaal. Integendeel, we leggen alle puin zachtjes neer om zeker geen stof te maken. Alle afbraakmateriaal leggen we in een speciale container met een plastieken bekken rondom. De zeilen worden correct gesloten zodat er niets van asbest kan ontsnappen en verdwijnen zo in de container. Die container wordt dan speciaal afgevoerd naar asbestcontainerparken.

Verschil tussen zomer en winter

‘s Zomers moeten we de daken extra bevochtigen door er water op te spuiten, zodat er zeker geen asbeststof vrijkomt. In de winter staan de daken doorgaans vochtig genoeg zodat de extra bevochtiging wegvalt. In zomer én winter werken we met aangepaste kledij, stofmaskers, witte pakken die in principe alles afsluiten, veiligheidsbril en handschoenen. We gebruiken alles slechts één keer. Je kan de asbestdeeltjes immers niet zien, zo klein zijn ze. Maar na de afbraakwerken zitten ze ongetwijfeld op die beschermende pakken. Ook die pakken verdwijnen dus in de afgesloten container. Die deeltjes kunnen immers terechtkomen in de longen en verschrikkelijke ziektes veroorzaken.

Dakwerken Durieux verwijdert asbest op een correcte manier

Dakwerken Durieux is een van de weinige dakwerkersbedrijven die aandacht besteden aan het correct verwijderen van asbest. Omdat het goedje, of beter het slechtje, in heel veel daken, leien, zelfs in plakwerk zit, worden we overstelpt door aanvragen om het te verwijderen. Veel te weinig dakwerkersbedrijven leiden hun personeel op op het vlak van asbest. Wij investeren daar wel in, voor onze klanten, maar zeker ook voor ons personeel. Hun gezondheid gaat ons immers nauw aan het hart. Aangezien de fijne asbestdeeltjes in de longen kunnen terechtkomen, gebruiken onze werknemers altijd stofmaskers. Zelfs wanneer ze gewoon slijpen.

Vragen? Stel ze ons gerust. We beantwoorden ze graag.

 

© C’bon