Hoe renoveer je een beschermde stadsgevel? Samen met Monumentenzorg

Hoe renoveer je een beschermde stadsgevel Gepubliceerd: 29-08-2018

Je botst op een historisch waardevol pand en de klik is er meteen. Dit pand wil je hebben! Je koopt het aan en wilt het direct beginnen renoveren. Maar dan komt de aap uit de mouw. Het gebouw blijkt beschermd als monument. Dat betekent dat je niet zomaar kan doen wat je wilt, maar dat Monumentenzorg een partner wordt in de renovatie. Meer zelfs, dat Monumentenzorg zal voorschrijven wat je mag doen en vooral wat je niet mag doen. Hoe renoveer je een beschermde stadsgevel?

Je mag niet zomaar doen wat je wilt

Het Bestuur Monumenten en Landschappen brengt je op de hoogte dat een pand beschermd is. En dat heeft ernstige gevolgen, want vanaf dan mag je niet meer doet wat je wilt. Om te beginnen mag je enkel bepaalde werken uitvoeren als je daar een schriftelijke vergunning voor hebt. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar beginnen te verbouwen of:

  • de dakbedekking vervangen door andere materialen,
  • de buitenmuren in een andere kleur schilderen,
  • de voegen verwijderen of hervoegen met een voegspecie in een andere samenstelling en kleur,
  • en decoratieve gevelelementen, smeedijzer en beeldhouwwerk aanbrengen, vervangen of wijzigen.

Bepaalde zaken moet je verplicht in stand houden

Monumentenzorg heeft maar één missie en dat is te voorkomen dat waardevol patrimonium vervalt of verkrot. Als eigenaar of vruchtgebruiker ben je dus verplicht je pand te onderhouden en in stand te houden. Ook hier heb je voor elke ingreep een schriftelijke toelating nodig. We denken aan het:

Restauratie- en onderhoudspremie mogelijk

Je hebt recht op een restauratie- en onderhoudspremie voor beschermde monumenten. Ook kan je subsidies aanvragen bij het Vlaams Gewest (provinciale directie van het Bestuur Monumenten en Landschappen) en je uitgaven voor een niet verhuurd beschermd gebouw gedeeltelijk fiscaal aftrekken. In deze brochure vind je alle mogelijke financiële tegemoetkomingen op een rijtje.

Hoe renoveer je een beschermde stadsgevel? Dakwerken Durieux doet het zo

Als we een beschermde stadsgevel renoveren, dan werken we inderdaad nauw samen met Monumentenzorg en volgen we alle voorschriften. Ongeveer dagelijks komt er iemand van Monumentenzorg langs om te zien hoe de werken vorderen, om te kijken of we alle voorschriften volgen, of we wel de juiste kleur of de juiste metselspecie gebruiken. Maar tot nu toe hebben we alleen maar positieve ervaringen. Meer informatie nodig. Neem gerust contact op met het team van Dakwerken Durieux. We beantwoorden je vraag graag.

 

© C’bon