Hoe renoveer ik een gevel? Schilderen, hydrofuge of crepi?

Hoe renoveer ik een gevel? Drie opties: hydrofuge, schilderen en crepi. Gepubliceerd: 22-05-2018

Hoe renoveer ik een gevel is een vraag waar verschillende mensen toch wel een tijdje van wakker liggen. Er zijn immers verschillende manieren om gevels te renoveren. Welke manier je kiest is afhankelijk van de structuur van je gevel, vooral visueel dan. Stel dat je een heel mooie gevel hebt, met een mooie steen en goede voegen. Je gevel laat echter water binnen en je bent op zoek naar een oplossing voor je vochtprobleem. In dat geval zet je het best een hydrofuge op je gevel: dat is een kleurloze, transparante en dampopen isolerende laag. Je kan je gevel uiteraard schilderen, en ook zo los je je vochtproblemen op. Je gevel renoveren met een crepi is een derde mogelijkheid. Daarbij bezet je de gevel met een krabpleister. De drie methodes zijn goed. Je keuze zal afhankelijk zijn van je eigen voorkeur.

Esthetica voor alles

Beschik je over een stadswoning met een mooie steen, arduin, molluren… ? En wil je het mooie uitzicht en het esthetische van je woning behouden? Dan gebruik je het best een hydrofuge. Die techniek is trouwens de goedkoopste manier om je gevel te renoveren. Het is bovendien volledig kleurloos en doorzichtig, je oude gevel blijft dus mooi tot zijn recht komen. Er is maar één voorwaarde om een perfect resultaat te bekomen: de voegen moeten zich in een goede staat bevinden. Als de voegen op bepaalde plaatsen kapot zijn, en je legt er gewoon een laag hydrofuge op zonder die voegen te herstellen, dan blijft je vochtprobleem aanwezig.

Hoe renoveer ik een gevel?

Er zijn duizenden soorten gevels, en elke gevel vraagt om zijn specifieke behandeling, maar over het algemeen verloopt een renovatie als volgt. Eerst spuiten we de gevel af, dan halen we de slechte voegen eruit, we hervoegen ze en plaatsen een hydrofuge. We kunnen een gevel afspuiten met zand of met water. Afspuiten met zand geeft de mooiste resultaten, maar niet elke gevel is daarvoor geschikt. Sommige stenen spuit je dan immers kapot. Als we werken met water, bestrijken we de gevel eerst met een chemisch product en spuiten hem dan af met water. Ook als je je gevel schildert, moet je ervoor zorgen dat hij in orde staat. Dat betekent dat je die eerst moet reinigen, dat je de voegen herstelt, dat je er dan een primer op zet en twee lagen verf.

Crepi is een andere manier om je gevel te renoveren

Als je je gevel bezet met crepi, dan spuit je eerst de gevel af en herstel je de voegen. Daarna bezet je de gevel met een pasta op basis van cement, met profielen onderaan. Vervolgens zet je er een krabpleister op, dat is een andere naam voor crepi. Men spreekt van krabpleister omdat je moet krabben om de structuur goed te krijgen. Je zet de pasta op de muur met een soort spaan en in die pasta zitten korreltjes die je openstrijkt. Vervolgens polier je het geheel zodat alles gelijkmatig verdeeld wordt en je een mooi egale structuur krijgt.

Renoveren en gelijktijdig isoleren

Wie zijn gevel schildert of een crepi plaatst zal dikwijls tezelfdertijd isolatiemateriaal aanbrengen. Ook in dat geval zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan isolatie plaatsen tegen een gevel, cementeren, uitplamuren, opschuren en dan schilderen. Je kan ook cement tegen de muur plaatsen, uitplamuren zodat de muur mooi recht staat, en er dan een sierpleister of een crepi op plaatsen.

Bij hydrofuge enkel isolatie binnen in de woning

Als je een heel mooie woning hebt met een prachtige gevel vol mollures, en je wilt een hydrofuge aanbrengen, dan is het niet aangewezen om aan de buitenkant te isoleren, want dan verstop je die heel mooie gevel. En dat is uiteraard jammer. Je hebt wel nog altijd de optie om je gevel aan de binnenkant te isoleren, maar dan blijf je met een koudebrug zitten. Koudebruggen verdwijnen enkel als je aan de buitenkant isoleert. Hebben we een antwoord gegeven op de vraag ‘Hoe renoveer ik een gevel?’. Indien niet, neem gerust contact met ons. We zitten meer dan klaar om je alle gewenste info te geven om een doordachte keuze te maken.

 

© C’bon