Een hellend dak isoleren kan op twee manieren

Hoe isoleer je een hellend dak? Aan binnen- of aan buitenzijde. Buiten is beter. Gepubliceerd: 10-11-2018

Hoe isoleer je een hellend dak?

Om een hellend dak te isoleren bestaan er grosso modo twee manieren. Je kan een hellend dak isoleren aan de binnenzijde, en je kan een hellend dak isoleren aan de buitenzijde. We zijn vooral voorstander van die laatste manier. We raden altijd aan om, indien mogelijk, je hellend dak te isoleren aan de buitenzijde omdat dat het meeste rendement oplevert. Er is maar één nadeel: isoleren aan de buitenzijde van een dak moet technisch gezien mogelijk zijn, en dat is helaas niet altijd het geval.

Technische vereisten om een hellend dak te isoleren aan de buitenzijde

Isolatie is idealiter minimaal 12 cm dik. Want alleen als je dakisolatie 12 cm dik is, heb je recht op diverse premies en vergoedingen van de overheid en de netbeheerder. Wie zijn hellend dak aan de buitenkant isoleert, kiest over het algemeen voor een PUR- of PIR-isolatie met een dikte van 12 cm. Daarmee zit die persoon meteen goed om in aanmerking te komen voor een premie. PUR en PIR hebben trouwens een hoge isolatiewaarde, veel hoger dan rockwool. Op die 12 cm isolatie komen nog pannenlatten en dakpannen te liggen. Alles samen maakt dat toch een vrij groot volume uit. Technisch gezien en qua beschikbare ruimte op een hellend dak is dat niet altijd mogelijk. Heb je ruimte te weinig? Dan kan je niets anders doen dan je hellend dak aan de binnenkant te isoleren. In dat geval stop je de isolatie tussen de dakspanten. Deze isolatie – dikwijls rockwool – is doorgaans tussen de 7 en de 9 cm dik. Minder dan de wettelijk vereiste 12 cm en dus niet voldoende voor een premie. Maar ook hiermee isoleer je je dak op een goede manier en zorg je voor minder warmteverlies.

Hoe haal je de normen voor de premie toch?

Hoe isoleer je een hellend dak aan de binnenkant zodat je toch recht hebt op die premie? Een mogelijke oplossing om de premie of vergoeding van de overheid toch binnen te rijven – want elke cent helpt – is de dakspanten een beetje te verruimen. Een tweede mogelijkheid is een bijkomend onderdak te plaatsen met een dikte van 22 mm. In principe kom je dan, samen met de rockwool-isolatie van 9 cm, aan de voorgeschreven en vereiste 12 cm dikte van het isolatiemateriaal. En zo kom je toch aan de wettelijk voorgeschreven normen om een subsidie of premie van overheid en netbeheerder te krijgen.

Hoe isoleer je een hellend dak? Meer info nodig?

Neem contact op met de specialisten van Dakwerken Durieux, dan komen we kijken welke dakisolatie bij jou mogelijk is. Je kan ervan op aan dat we alles doen om ervoor te zorgen dat je de extra premie ontvangt.

 

© C’bon