Is je schouw aan herstelling toe? Wacht niet te lang!

Is het herstellen van je schouw nodig? Wacht daar dan niet te lang mee, want dan loop je het risico dat je je schouw moet afbreken en opnieuw opbouwen. Gepubliceerd: 02-05-2019

Last van vochtplekken in huis, in de buurt van je schouw? Denk je dat het herstellen van je schouw nodig is? Stel dat dan zeker niet uit, want dan loop je het reële risico dat je je schouw moet afbreken en opnieuw opbouwen, en dat kost heel wat meer dan een gewone renovatie. Ons advies? Pak je schouw niet zelf aan, maar doe een beroep op een vakman die van wanten weet en die de herstelling sneller én vooral veiliger doet.

Herstellen van je schouw is nodig?

Wacht zeker niet te lang met het herstellen van je schouw. Iets herstellen kost altijd geld, het is daarom aangewezen dat je je schouw regelmatig inspecteert of laat controleren door een vakman die er verstand van heeft. Op die manier ben je er altijd tijdig bij als je schouw beschadigd is en om herstelling vraagt. Herstel je je schouw niet meteen, dan kan die nodige kleine herstelling héél vlug een dringende renovatie worden. Dan loop je het grote risico dat je je schouw volledig moet verwijderen, en vervolgens opnieuw opbouwen.

Bescherm je schouw tegen invloeden van buiten

Door je schouw te impregneren, kan je het herstellen van je schouw voorkomen. Een schoorsteen staat bloot aan alle soorten weersomstandigheden. Bovendien gaat de temperatuur in je schouw van koud naar warm en omgekeerd. Je schouw goed beschermen is dan ook niet zo onverstandig. Als je je schoorsteen laat impregneren, bescherm je de buitenkant tegen vocht, schimmel, mos, algen, vuil en zure regen, en daardoor blijft de kwaliteit van je schoorsteen langer gewaarborgd. Wil je ook de binnenkant van je schouw beschermen, dan plaats je het best een schoorsteenkap. Dit kan je uiteraard zelf doen, maar omdat je hier werkt op grote hoogte, laat je het beter over aan een deskundige dakwerker. Zo kan je er zeker van zijn dat de schoorsteenkap goed geplaatst is.

Herstellen van je schouw

Merk je bij de inspectie dat je schoorsteen beschadigd is en moet hersteld worden? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde deskundige als Durieux dak- en gevelrenovatie. En wacht daar zeker niet te lang mee, want het herstellen van je schouw of je schoorsteenkap vraagt minder werk dan een volledige renovatie, verwijdering of vervanging. Hoe minder werk er is, hoe lager de kostprijs. In België zijn het immers vooral de werkuren van de specialisten die het prijskaartje de hoogte in duwen. Twijfel je over het herstellen van je schouw of over renovatie? Een dakdekker zal na controle de juiste oplossing voorstellen.

Renoveren van je schouw

Heb je je schouw al lang niet meer gebruikt? Ook dan doe je er goed aan het rookkanaal te inspecteren. Blijkt dat niet meer in orde? Merk je dat je voegen poreus zijn? In dat geval is het beter over te gaan, niet tot het herstellen van je schouw, maar wel tot renovatie. De specialist-dakbewerker metselt dan de losse stenen vast. Nogmaals, doe deze gevaarlijke klus niet zelf, want dan loop je het risico te vallen en een aantal ledematen te breken, of erger. Laat dit specialistenwerk over aan een deskundige die weet wat veilig werken is op grote hoogte.

Verwijderen van je schouw

Maak je geen gebruik van je schouw of staat die in de weg voor het leggen van extra zonnepanelen? Verwijder je schouw dan gewoon. Of is je schoorsteen al zo ver heen dat renovatie geen optie meer is? Verwijder die dan en vervang die door een nieuwe. Ook dit laat je beter over aan een specialist. Bezint eer ge begint, want het prijskaartje voor het verwijderen van een schoorsteen kan hoog zijn. Schakel een deskundige in om te kijken of het echt wel nodig is om die te verwijderen. Misschien is er toch nog een mogelijkheid om te kiezen voor het herstellen van je schouw? Dat zal je alvast minder kosten.

Kunnen we je helpen?

Is het herstellen van je schouw nodig? Geef ons een seintje, en we komen langs. We inspecteren je schouw en herstellen, renoveren of verwijderen die indien nodig.

 

© C’bon