Kies voor duurzame materialen op je dak

Gepubliceerd: 03-09-2018

Denk je eraan je dak te laten renoveren? Ben je aan het bouwen en moet je beslissen welk soort dak je legt? Hou er dan rekening mee dat elke keuze een keuze is op het vlak van duurzaamheid. Je kiest beter voor duurzame materialen op je dak. Er is maar één nadeel. Hoe duurzamer de materialen, hoe beter, maar ook hoe duurder ze zijn. We geven even wat uitleg.

Duurzame materialen op je dak

Heb je beslist welk dak je wilt? Dan moet je kiezen voor welke dakpannen je gaat. En moet je een beslissing nemen over de houtkwaliteit van de onderliggende, niet-zichtbare pannenlatten. Want ook daar zit duidelijk verschil op. Je kan met hout werken van eerste, maar ook van tweede keus. Dakwerken Durieux maakt er een punt van om zoveel mogelijk met hout van eerste keus te werken. Eersteklashout heeft immers een langere levensduur en is sterker. Een boom levert echter niet alleen eersteklas hout op. Waar op de boom een tak ontspringt, zie je in het gezaagde hout duidelijk een knoest zitten. En dat levert hout van tweede keus op dat minder sterk is. Gebruiken we hout van tweede keus voor de pannenlatten, dan is het opletten geblazen. Want zodra we een verkeerde stap zetten op een van de pannenlatten, kunnen ze breken. Geen nood, zodra beide soorten pannenlatten gelegd zijn, én de pannen erop liggen, doen ze allebei prima hun werk.

Eersteklashout tegenover tweedeklashout

Hieronder maken we in een summiere opsomming duidelijk welk verschil er is tussen eersteklas- en tweedeklashout. Links staat het kenmerk van hout van eerste klas – meteen ook een kenmerk duurzame materialen voor op je dak. Rechts ernaast staat een kenmerk van hout van tweede klas.

  • Hout zonder nerven versus hout met nerven
  • Geschaafd hout versus niet-geschaafd hout
  • Dik (32 mm dik) hout versus dun (28 mm dik) hout. Hoe dikker, hoe sterker, beter en duurzamer.
  • Gedrenkt hout versus niet-gedrenkt hout. Gedrenkt hout heeft een extra bad gekregen waardoor het beter beschermd is tegen ongedierte.

Ook twee soorten dakpannen

Je hebt betonnen pannen en kleipannen, beide zijn even duurzaam.

  • Betonnen dakpannen zijn zwaar, maar goedkoper én makkelijker te plaatsen dan kleipannen.
  • Kleipannen zijn lichter dan betonpannen, maar wel een pak duurder en minder vlug te plaatsen.

Bij kleipannen kan je kiezen voor geglazuurde dakpannen. Die zijn voorzien van een blinkende glazuurlaag die je dakpannen extra beschermt. Kiezen voor duurzame materialen op je dak is in dit geval iets makkelijker.

Meer info nodig?

Heb je een extra vraag waarop je hier geen antwoord hebt gevonden? Neem contact op met Dakwerken Durieux. We helpen je graag verder.

 

© C’bon