De verschillende soorten dakbedekking

Een dakstructuur is één iets om over na te denken, maar ook omtrent de bedekking van je dak sta je best even stil bij de voor- en nadelen van alle mogelijkheden. Hieronder helpen we je alvast een handje met een overzicht!

Welke soorten dakbedekking bestaan er?

Dakbedekking beschermt je woning tegen allerlei natuuromstandigheden en is uiteraard ook bepalend voor de uitstraling ervan. Je kan gaan voor bijvoorbeeld klassieke dakpannen of voor een meer hedendaagse look met zinkplaten. Voor al je wensen en noden heeft Dakwerken Durieux de juiste oplossing, vraag hier gerust vrijblijvend een offerte aan!

Wat zijn de soorten dakbedekking bij een hellend dak?

Een hellend dak is de meestvoorkomende dakvorm. Het past bij zowat elke bouwstijl en zorgt bovendien voor extra ruimte onder de dakconstructie, die je bij een plat dak verliest.
De basis voor een hellend dak wordt opgetrokken uit gordingen, voorgemaakte dakelementen of dakspanten. Naargelang het onderstel wordt het dak dan verder afgewerkt tot zijn uiteindelijke vorm. Als laatste wordt de dakbedekking onder handen genomen die kan uit volgende zaken bestaan:

Dakpannen

Dakpannen doen het nog steeds ontzettend goed in de Belgische huizenmarkt! Ze zijn verkrijgbaar in beton of gebakken klei, met of zonder golving. Je hebt ze ook in verschillende kleuren en formaten. Kortom voor elk wat wils! Hou er wel rekening mee dat de hellingsgraad van je dak bepalend kan zijn in de keuze je dakpannenvorm.

Metaalplaten

Onder de metaalplaten heb je dakpanplaten, deze bestaan uit staal of aluminium maar creëren een identieke look als de klassieke dakpannen. De constructie uit metaalplaten is echter vlotter te plaatsen én lichter dan wanneer je je dak met echte pannen bedekt.

Er bestaan ook metaalplaten uit zinken leien. Deze zien er hetzelfde uit als natuurleien maar vallen iets groter uit.
Je kan ook kiezen voor zink-, aluminium- of koperstroken. Hier ontstaat na een bepaalde periode een patinalaag (vorm van erosie), deze biedt extra bescherming aan je dak en heeft een speciale kleur. 

Leien dak

Leien hebben hun nut als dakbedekking al lange tijd bewezen.
Er zijn twee soorten leien: natuur- en kunststofleien. Vroeger werden voornamelijk de natuurleien gebruikt, maar de dag van vandaag doen ook kunststofleien het zeer goed. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat kunststofleien goedkoper zijn. Hou er wel rekening mee als je voor kuntstofleien kiest dat de levensduur van natuurleien meer dan dubbel zo hoog ligt: 80 à 100 jaar tegen over 25 à 40 jaar. Leien zijn beschikbaar in een groot aantal vormen en kleuren, dus inzetbaar voor uitlopende bouwstijlen. Ze zijn duurzaam, stormbestendig en makkelijk in onderhoud.

Zinken dak

De populariteit van zinken daken piekte in de nineties. De afgelopen jaren zijn ze terug aan een revival bezig. Dit zou te wijten kunnen zijn aan hun strakke look en het feit dat ze ontzettend duurzaam + onderhoudsvriendlijk zijn.

Een zinken dak heeft heel wat te bieden: ze zijn inzetbaar voor zowel platte als hellende daken. Het is een zeer flexibel materiaal waar efficiënt mee aan de slag kan gegaan worden, zo leent het zich vlot tot plooien en bewerken.

Zoals gezegd is zink ook uiterst duurzaam het kan zéker lander dan 100 jaar meegaan! Het natuurlijke materiaal is en plus volledig recycleerbaar.

Wat zijn de soorten dakbedekking bij een plat dak?

EPDM

EPDM is gemaakt uit synthetisch rubber, het is super sterk maar toch elastisch, dat maakt het een ideale keuze als bedekking voor je plat dak.

Het is UV-bestendig, heeft een lange levensduur (+- 40 jaar) en bovendien heb je er amper onderhoud aan. EPDM-folie is in principe scheurvrij, indien er toch beschadigingen zouden zijn, kunnen die vlot ter plaatse hersteld worden met een folie. Aangezien EPDM ook wortelbestendig is vormt het een ideale basis voor groendaken.

EPDM is één van de goedkoopste oplossingen als het op dakbedeking aankomt én daarbovenop recycleerbaar, dus goed voor het milieu!

PVC

Dakbedekkingen uit kunststof zoals bijvoorbeeld PVC doen het erg goed dezer dagen. Het duurzame materiaal én de betaalbare prijzen hebben daar sowieso iets mee te maken. De levensduur van PVC kan naargelang de dikte gaan van 20 tot 35 jaar. PVC staat voor Poly Vinuyl Chloride, het materiaal is membraamvormig en wordt vooral toegepast op platte daken maar ook op daken met een lage hellingsgraad.

Het materiaal is erg licht (maar toch sterk!) waardoor ze de dakconstructie amper tot niet belast. De soepelheid van het materiaal zorgt ervoor dat de dakbedekking mee uitzet en krimpt bij temperatuurschommelingen.

Folie is de meeste courante toepassing van PVC maar er bestaan ook dakplaten in PVC, die zie je vooral bij veranda’s, serres of andere bijgebouwen. Ook in de industriële sector zal je vaak PVC dakplaten tegenkomen.
PVC is brandveilig materiaal omdat het bij de plaatsing gelijmd wordt ipv gebrand, dit zorgt er wel voor dat de plaatsing ervan een zeer arbeidsintensieve job is.

Bitumen/Roofing

Ondanks Bitumen, of ook wel roofing genoemd in de volksmond, steeds meer concurrentie krijgt van EPDM of PVC, blijft het toch een zeer goede keuze als het om dakbedekking gaat.

Niet alleen het prijskaartje is gunstig, de kwaliteit wordt er ook steeds beter op. Het wordt gemaakt van aardolie gecombineerd met polyester of glasvezel.

Tegenwoordig worden er ook kuntstofvezels aan toegevoegd, waardoor het steeds meer elastisch wordt. Bitumen zijn doorgaans stroken maar bestaan ook in leivorm. Deze laatste zijn meer geschikt voor daken met een hellingsgraad.
Een bitumen dak valt vrij eenvoudig en snel te herstellen. Het leent zich ook tot de combinatie met isolatie aangezien men bitumen eenvoudig op een buiten isolatielaag kan plaatsen.

Groendak

Een groendak geeft een unieke toets aan je woning en wordt vaak overwogen uit ecologisch standpunt. Omwille van verschillende premies en zijn lange levensduur kan je een groendak beschouwen als een verstandige investering!

Een groendak is een dak dat bedekt is met een vorm van vegetatie. Dit kunnen verschillende vormen van begroeiing zijn zoals bijvoorbeeld vetplanten, mos, gras of zelfs kruiden! Ook een combinatie is mogelijk. In extreme bestaan zelfs daken met struiken of bomen bovenop! Deze gevallen kunnen we klasseren onder intensieve groendaken, maar bij particulieren zullen voornamelijk extensieve groendaken aantreffen, deze vragen minder qua onderhoud.

Naast het esthetische aspect vormen ook de natuurlijke isolatie en waterwering van een groendak een pluspunt.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Soorten daken

Een dak is doorslaggevend voor het uitzicht van je woning. Samen met onze Durieux medewerkers kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning.

Meer info

Dakramen plaatsen

Dakramen creëren meer licht op je zolderruimte of bovenkamer. Door het kiezen voor dakramen, beschik je over een extra ruimte onder je dak die je kan in richten tot een extra kamer naar wens.

Meer info

Dakgoten

Het doel van een dakgoot is het regen- of smeltwater op te vangen en vooral het af te voeren naar buizen die dit water dan weer op hun buurt naar rioleringen of watertonnen sluizen.

Meer info

Zonnepanelen op dak

Wanneer je in zonnepanelen investeert is dit meestal niet weinig. Toch is het een rendabele investering die je als alles goed gaat op een termijn van zo’n 6 à 10 jaar terugverdient!

Meer info

Gyprocwerken

Gyproc is het materiaal bij uitstek voor wanneer er een scheidings-, voorzetwand of vals plafond gemaakt moet worden!

Meer info

Contacteer ons

Wat houdt het werk in?
Hoe kwam je bij ons terecht?

Bekijk ons filmpje en ontdek hoe we bij Durieux graag samenwerken