Tips voor een dakrenovatie binnen je budget

Tips voor een dakrenovatie binnen je budget Gepubliceerd: 29-10-2018

Lekt je dak? Is je dak dringend aan renovatie toe? Maar je budget is niet zo hoog? Je bent met andere woorden op zoek naar mogelijkheden om je dak te laten renoveren, maar binnen de grenzen van je budget. Geen nood, dat kan! Hieronder geven we je enkele tips voor een dakrenovatie binnen je budget.

Tips voor een dakrenovatie binnen je budget

Je budget is niet voldoende om meteen de duurste, sterkste en duurzaamste dakmaterialen te bestellen. In dat geval heb je uiteraard altijd nog de optie om met goedkopere dakpannen en andere materialen te werken die iets minder duurzaam zijn. De keerzijde? Je boet dan wel wat in aan kwaliteit.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om:

  • met hout van tweede klas te werken, met nerven en knoesten. Dat hout is iets minder sterk als basis voor pannenlatten. Maar eens de dakpannen op de pannenlatten liggen, doet het hout prima zijn werk.
  • met niet-geschaafd hout te werken.
  • met niet-gedrenkt hout te werken dat geen extra beschermingslaag heeft gekregen tegen ongedierte.

Sneldek is een goede optie

Ook op het vlak van dakpannen is er een duidelijk prijsverschil. Betonnen pannen zijn goedkoper dan kleipannen, zowel in aankoop als arbeidstijd nodig om ze te leggen. Sneldek is de goedkopere optie. Het woord sneldek zegt het zelf. Bij sneldek gebruik je grote betonnen pannen die heel vlug op het dak liggen. Doordat het aantal werkuren lager ligt, is ook het prijskaartje een stuk bescheidener. Kies je voor sneldek met grote betonnen pannen? Dan zal je ook minder hout nodig hebben voor de pannenlatten, omdat de afstand tussen de pannenlatten groter is. Dat alles heeft uiteraard zijn invloed op de kostprijs. Uiteindelijk zal je een pak minder moeten betalen. Wie weet past deze vorm van dakrenovatie binnen je budget?

Betonnen dakpannen zijn niet altijd mogelijk

Betonpannen zijn zeker niet slecht. Er liggen duizenden kilometers betonpannen in België. Het enige nadeel aan betonnen dakpannen is dat mos er zich vlugger op vastzet. Je huis moet ook een stevige constructie hebben, want een dak vol betonnen dakpannen is een stuk zwaarder dan een dak met kleipannen. Gelukkig beschikken veel oudere huizen nog over een degelijke en zware constructie. Indien het dak dat je wilt renoveren bestaat uit leien, dan kan je er wellicht geen betonnen dakpannen op leggen. Raad nodig? Neem contact op met een dakwerkspecialist als Dakwerken Durieux , die ziet meteen wat mogelijk is en wat niet.

Tips gekregen voor een dakrenovatie binnen je budget?

We hopen dat je met het bovenstaande verder kunt. Iets budgetvriendelijker een dak renoveren lukt zeker door gebruik te maken van iets goedkopere materialen. Uiteraard zijn de duurdere materialen duurzamer en iets kwaliteitsvoller. Maar een budgetvriendelijke dakrenovatie doet ook zijn werk, daar mag je zeker van zijn. Meer info nodig?

 

© C’bon