Welke types dakpannen en leien zijn er?

Dakpannen of leien? Kies leien bij een lichte constructie. Gepubliceerd: 26-04-2018

Je wilt een nieuw dak. Maar je bent er nog niet uit. Ga je voor dakpannen of leien? Daar komt nog bij dat er verschillende types dakpannen en leien bestaan. In het kort komt het hierop neer. Bij de dakpannen zijn er eigenlijk twee soorten, afhankelijk van het materiaal waaruit ze bestaan. We sommen ze even voor je op: kleidakpannen, betondakpannen en tegelpannen. Bij de leien kan je kiezen tussen natuurleien en kunstleien. Het verschil zetten we even uiteen in dit blogbericht.

Wat zijn kleidakpannen?

In de eerste plaats heb je kleidakpannen. Klei is een materiaal dat uit de grond wordt gehaald. Het materiaal wordt in een mal gegoten, ondergaat een bepaalde productie en wordt vervolgens gebakken onder zeer hoge temperaturen. Het resultaat van dit procedé is een heel hard en duurzaam materiaal waarin de kleur echt ingebakken zit. Kleidakpannen zijn trouwens verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Wat zijn betondakpannen?

Een tweede type dakpannen zijn betondakpannen. Een betondakpan wordt niet gebakken onder hoge temperaturen. Een dergelijke dakpan gaat door een band, vervolgens wordt er een coating op gezet, een beschermlaag die bestaat uit een soort verf. Vervolgens gaat de dakpan door een verwarmingsstructuur. De temperatuur ervan is niet zo hoog als bij kleidakpannen. Betondakpannen zijn dus ook niet zo hard en duurzaam als kleidakpannen. Ze komen in een beperkter gamma en in minder kleuren. Maar wees er zeker van: ze doen ook hun werk.

Voorkeur voor de een of de ander?

Betonpannen plaatsen rapper. Je hebt minder arbeidstijd nodig om ze te plaatsen en de kostprijs komt dus een stuk lager uit. Als je betondakpannen plaatst kom je zo’n dertig procent goedkoper uit dan wanneer je kiest voor kleidakpannen. Welke van de twee het mooiste is, is afhankelijk van je eigen smaak. Je kan trouwens kiezen tussen verschillende uitzichten: sommige dakpannen zien er wat ouder uit, je hebt gesmoorde pannen met een paar vlekken en verschillende kleuren erin. Onder de kleidakpannen is Pottelberg het meest gekende en meest voorkomende merk in België. Betonpannen komen vooral van Eternit. Zowel Eternit als Pottelberg produceren leien.

Wat zijn leien?

Leien zijn vezelcementplaten die opnieuw geperst worden en behandeld met een coating. Ze komen in verschillende formaten, sommige zijn rechthoekig, andere langwerpig, sommige hebben geen hoeken, andere wel. Sommige leien zijn rondaflopend en hebben geen enkele belemmering. Het water loopt er zo af zonder dat het door iets wordt tegengehouden. Het gevolg? Minder mosvorming, zodat ontmossen niet nodig is. Je kan kiezen tussen kunstleien en natuurleien. Kunstleien zijn vezelcementplaten, natuurleien worden uit berggroeven gehaald. Vroeger uit Frankrijk, nu vooral uit Spanje. Natuurleien zijn duurder dan kunstleien. Omdat ze worden gekapt, zijn ze niet egaal. Wanneer je ze plaatst moet je ze draaien en kantelen, hier en daar wat afkappen en gaatjes maken om ze vast te hechten. Maar het uitzicht van op afstand is mooi egaal. Onlangs heeft Dakwerken Durieux natuurleien gelegd op een kasteel in Zwijnaarde. Het resultaat is prachtig.

Waar kies je voor: dakpannen of leien?

Kwalitatief zijn beide types zeer goed. Je keuze voor leien of dakpannen laat je het best afhangen van de structuur van je woning. Op een stadswoning moet je geen leien leggen, omdat niemand ze ziet en kan bewonderen. Je kan beide soorten wel combineren: je legt gewone dakpannen, maar voor de kapelletjes en uitsteeksels gebruik je leien. Het voordeel van leien is dat ze vrij licht zijn. Heb je een lichte dakconstructie? Dan kies je het best voor leien. Betonnen dakpannen zijn immers heel zwaar. Raad nodig van een expert op het gebied van dakwerken?

 

© C’bon