Dakgoot in zink, kunststof, koper of rubber: wat zijn de voordelen?

Dakgoot in zink, kunststof, koper of dakgoot in EPDM: wat zijn de voordelen? Gepubliceerd: 15-08-2018

Dakgoten komen in alle soorten materialen. Elk heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Een dakgoot in zink, kunststof of koper komt het meest voor. Ook de vraag naar een dakgoot in EPDM of rubber stijgt opmerkelijk snel. Maar niet iedereen is een even grote voorstander van rubber, zeker niet als basismateriaal voor een dakgoot. We zetten voor jou even de voordelen van de verschillende materialen op een rijtje.

Voordelen van dakgoot in zink

Honderd jaar geleden plaatsten ze al dakgoten in zink. Zink is een hard materiaal dat wordt geplooid en gesoldeerd. Er komt heel wat werk bij kijken om het te plaatsen, maar het resultaat is enorm duurzaam. Na plaatsing hoef je er eigenlijk niet meer naar te kijken. Honderd jaar later doet zink nog steeds wat het moet doen. Een zinken dakgoot is sowieso stukken steviger dan een exemplaar in pvc. Eventuele lekken kan je gemakkelijk herstellen, gewoon door er een laagje roofing op te branden. Zink kan roesten door de zure regen en ook wanneer het in aanraking komt met twee verschillende materialen. Voor je dakgoot en afvoerpijpen gebruik je dus het best hetzelfde materiaal. Een extra weetje: een architect zal altijd kiezen voor zink.

Voordelen van een dakgoot in kunststof of pvc

Dakgoten in kunststof of pvc kan je heel gemakkelijk zelf plaatsen. Ze zijn de goedkoopste optie, maar let toch maar op bij de aankoop ervan. Je zal merken dat er grote prijsverschillen bestaan, en die hebben in dit geval wel degelijk te maken met een verschil in kwaliteit. Hoe goedkoper, hoe meer de pvc onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Als je een lek hebt, zal je over het algemeen de volledige goot moeten vervangen, aangezien herstellen quasi onmogelijk is.

Voordelen van een dakgoot in koper

Koperen dakgoten zijn de beste, maar ook de duurste. Koper gaat levenslang mee, het is het meest duurzame materiaal en bovendien kan je het heel gemakkelijk plaatsen. Omdat het oxydeert, beschermt het zichzelf. Na verloop van tijd krijgen koperen dakgoten een groen patina, en dat geeft een mooi esthetisch effect.

Voordelen van een dakgoot in EPDM of rubber

EPDM of rubber is een flexibel materiaal en daarom gemakkelijker te plaatsen, zeker in de kleine hoekjes. Voor een plat dak is rubber goed, maar volgens ons is rubber niet aan te raden voor een dakgoot. De naden bij rubber durven immers los te komen als de rubber niet goed geplakt is en zich daardoor niet goed hecht aan de zink. Veel mensen laten hun zink liggen en plakken daar de rubber tegenaan. Maar het is beter de zink eerst te verwijderen. Een architect zal niet dikwijls kiezen voor EPDM als dakgoot. En toch wordt EPDM of rubber meer en meer gevraagd, niet alleen voor daken maar ook voor dakgoten. De marketingmachine van EPDM doet zijn werk en beïnvloedt daarmee vooral de jongere generatie.

De keuze is aan jou

De voordelen van de verschillende materialen hebben we hierboven opgesomd. Kom je er nog niet uit? Weet je niet of je moet gaan voor de dakgoot in zink, pvc, koper of toch maar een dakgoot in EPDM? Leg je oor dan te luisteren bij een dakwerkenspecialist als Dakwerken Durieux. Geef ons dan een belletje (09 227 25 27), neem contact met ons op via mail of via de website. We beantwoorden je vragen graag.

 

© C’bon